Rusko se chlubí dobytím obce Pisky. Líté boje pokračují, reaguje Kyjev

Ukrajinští partyzáni Rusům velmi zatápí.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové v noci na pátek znovu ostřelovali Charkov a okolní vsi. Na jihu Ukrajiny zatýkali místní občany a probíhaly zde domovní prohlídky. Pod palbou byly také dva okresy v Dněpropetrovské oblasti. Poblíž Nikipolu dopadlo 40 raket, tři lidé včetně dvanáctiletého chlapce byli zraněni. Ruské ministerstvo obrany vzkázalo, že armáda získala kontrolu nad ukrajinskou obcí Pisky. Kyjev však informaci popřel, líté boje prý nadále pokračují.

Na ukrajinský Charkov v noci na pátek dopadlo pět ruských raket, napsal na sociální síti Telegram charkovský starosta Ihor Terechov. Ostřelování z ruských raketometů Uragan čelily podle oblastní prokuratury i okolní vsi, v Baranivce přišla o život padesátiletá žena, v obci Zoločiv byl zraněn třináctiletý chlapec a třiaosmdesátiletá stařenka, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda.

Neklidnou noc zažil i okupovaný Cherson na jihu Ukrajiny, kde se v noci zatýkalo a probíhaly domovní prohlídky, oznámil zástupce šéfa místní správy Jurij Sobolevskyj. „Noc v Chersonské oblasti byla neklidná. Kromě leteckého poplachu a zpráv o explozích v oblasti Nové Kachovky jsou v samotném Chersonu informace, že Rusové opět provedli sérii nočních prohlídek a zadržení. Děsivější než zvuk letadel je pro lidi hluk motoru vojenského Uralu, nadávky s ruským přízvukem na vlastním dvoře a úvahy, pro koho přišli tentokrát,“ napsal Sobolevskyj.

Ruské síly ostřelovaly i dva okresy v Dněpropetrovské oblasti. Poblíž Nikipolu dopadlo 40 raket, tři lidé včetně dvanáctiletého chlapce byli zraněni. Informoval o tom šéf oblasti Valentyn Rezničenko.

V sobotu pak agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany informovala, že ruská armáda získala kontrolu nad důležitou obcí Pisky na východě Ukrajiny. Velení ukrajinské armády však večer uvedlo, že o Pisky se nadále tvrdě bojuje. „Okupanti se pokoušejí prorazit obranu našich jednotek ve směrech na Oleksandropol, Krasnohorivku, Avdijivku, Maryjinku a Pisky,“ vzkázal generální štáb Ukrajiny s tím, že v obci nadále probíhají líté boje. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze obvykle bezprostředně nezávisle ověřit.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu vyzval státy Evropské unie, aby přestaly udělovat víza Rusům. Jeho návrh se netýká Rusů, kteří potřebují ochranu, protože riskují svou svobodu či životy v boji proti politice ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tagy:
válka OSN Ukrajina Rusko nákladní loď Charkov Černé moře Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Papež František ruská invaze na Ukrajinu