Ukrajinci ostřelovali ruskou vesnici. Zemřel člověk a máme zraněné, tvrdí Rusové

Ukrajinští vojáci bojují na jihu země. (23. dubna)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Boje na východě i na jihu Ukrajiny nadále pokračují. Kyjev se chystá soudit prvního ruského vojáka. Důvodem je údajná vražda civilisty. Podle Rusů jeden člověk zemřel a tři další lidé utrpěli zranění při ukrajinském ostřelování vesnice Solochi v ruské Belgorodské oblasti.

Ukrajinské síly osvobodily z rukou ruských okupačních vojsk další obce v Charkovské oblasti, konkrétně Rubežnoje, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky. Ve svém prohlášení to oznámil generální štáb ukrajinské armády. Gubernátor oblasti doplnil, že ruské jednotky za sebou v regionu zanechaly „smrtící pasti“.

Jeden člověk zemřel a tři další lidé utrpěli zranění při ukrajinském ostřelování vesnice Solochi v ruské Belgorodské oblasti, uvedl podle ruské agentury TASS oblastní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Předtím informoval o jednom raněném při ukrajinském útoku v této vsi ležící jen asi 11 kilometrů od hranic s Ukrajinou, kde Rusko na konci února rozpoutalo válku.

Kyjev předložil Moskvě nový návrh týkající se desítek ukrajinských vojáků, kteří jsou stále uvězněni v továrně Azovstal v Mariupolu. Ukrajina požádala Rusko, aby zvážilo výměnu těžce zraněných obránců v závodě na jihu města za ruské válečné zajatce. „Zatím nedošlo k žádné dohodě. Jednání pokračují,“ řekl ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Agentura RIA Novosti informovala, že dosazené orgány Ruskem okupované Chersonské oblasti se plánují obrátit na prezidenta Vladimira Putina s žádostí o začlenění regionu do Ruska, uvedl zástupce náčelníka vojensko-civilní správy oblasti. Tamní úřady dodaly, že chersonská oblast plánuje do konce roku plně přejít pod legislativu Ruské federace.

Ukrajina se chystá soudit prvního ruského vojáka, a to za vraždu neozbrojeného dvaašedesátiletého civilisty v Sumské oblasti. Obvinění předala generální prokuratura soudu, oznámila ve středu agentura Unian. Obviněným je jednadvacetiletý voják z elitní 4. gardové tankové Kantemirovské divize, která je posádkou v Moskevské oblasti u ruského hlavního města.

Tagy: