Rusové stříleli u Oděsy, tvrdí Ukrajina. USA označily Putina za válečného zločince

Ruský prezident Vladimir Putin

Záběry z jednání Zelenského s premiéry Polska, Česka a Slovinska

V Kyjevě se uskutečnilo jednání mezi prezidentem Zelenským a premiéry Česka, Polska a Slovinska. Rusové nadále ostřelují velká města, po půlnoci byly údajně slyšet výbuchy nedalo Oděsy na jihu země. Zelenskyj připustil, že se Ukrajina členem NATO nejspíš nikdy nestane. Senát USA pak jednomyslně označil Putina za válečného zločince.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Premiér Petr Fiala (ODS) absolvoval v Kyjevě společně s premiéry Polska a Slovinska. „Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ prohlásil večer před novináři Fiala. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

Ukrajinská média začala kolem půlnoci upozorňovat na pohyb ruských lodí u Oděsy. Hrozí tak případné vylodění u města na jihu Ukrajiny. Podle ministerstva vnitra se po půlnoci kolem strategicky významného bodu ozývala palba.

Ostrý vzkaz ruskému prezidentovi pak poslal Elon Musk, prý s ním klidně bude bojovat jednou rukou a porazí ho. Senát USA pak jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta za válečného zločince.

Volodymyr Zelenskyj připustil, že se Ukrajina členem NATO nejspíš nikdy nestane. „Roky jsme slýchali o otevřených dveřích, ale nyní jsme také slyšeli, že se dovnitř nedostaneme, a to si musíme přiznat,“ řekl prezident.

Ruská armáda v noci z pondělí na úterý znovu masivně ostřelovala Charkov, ke dvěma silným výbuchům došlo i na jihozápadě Kyjeva, uvedla agentura Nexta. Ruská ofenziva u Kyjeva i na východě země se zastavila, tvrdí Ukrajinci. Podle nich mají Rusové opět problémy se zásobováním.

Z obléhaného Mariupolu mohlo v úterý odjet humanitárním koridorem asi 2 000 osobních aut, stejné množství na odjezd čeká, uvedla tamní radnice. V pondělí se takto ve 160 vozech evakuovalo 300 civilistů, kteří dorazili do Záporoží.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ramzan Achmatovič Kadyrov