V Borodjance se v troskách dvou domů našlo 26 těl. Panují obavy z opakování Buči

Většina budov v Borodjance je zničená. (5. března)

Příběhy z Borodjanky: Kadyrovci mířili na patnáctiletého chlapce

Válka na Ukrajině trvá už šest týdnů. Západ varuje, že boje na Ukrajině mohou trvat ještě dlouho. Kyjev se podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v novém návrhu mírové dohody odchýlil od bodů, na nichž se shodly před časem delegace obou zemí v Istanbulu. Moskva nově připustila, že počty ruských padlých vojáků jsou obrovské. NATO poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc. V Rusy zničené Borodjance u Kyjeva se podle úřadů po stažení okupantů našla v troskách dvou domů těla 26 lidí. Panují obavy z opakování Buči.

„Utrpěli jsme značné ztráty vojáků. Je to pro nás obrovská tragédie,“ přiznal mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov v rozhovoru pro Sky News. Rovněž řekl, že jedním z cílů „zvláštní bojové operace“ – jak Moskva invazi nazývá – bylo zabránit třetí světové válce.

Rusové nadále přeskupují své jednotky, které se stahují z okolí Kyjeva na východ Ukrajiny. Podle ukrajinské tajné služby SBU poslala Moskva do války i studenty tamní vojenské školy s tím, že jde prý o stáž. SBU má podle mluvčího k dispozici příslušné tajné dokumenty a seznamy členů okupačních sil zabitých v Doněcké oblasti. Ukrajinci nyní odhalují další otřesné jednání Rusů v obcích a městech v okolí Kyjeva.

V Borodjance u Kyjeva, zničené během ruských náletů a okupace, se v troskách dvou domů našla těla 26 lidí. Ve čtvrtek o tom informovala generální prokurátorka Iryna Venediktová. Městečko je nyní prohledáváno po stažení ruských jednotek, přičemž panují obavy, že po sobě invazní jednotky zanechaly velký počet civilních obětí.

Ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance se shodli na tom, že NATO bude dodávat Ukrajině více zbraní. Na závěr dvoudenního ministerského jednání to v Bruselu prohlásil šéf aliance Jens Stoltenberg.

Státy EU se na dalších protiruských sankcích zatím neshodly. Některé země totiž požadovaly vyjasnění podrobností navrženého embarga na dovoz ruského uhlí či zákazu kotvení ruských lodí v unijních přístavech.

Ukrajina se podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v novém návrhu mírové dohody odchýlila od bodů, na nichž se shodly před časem delegace obou zemí v Istanbulu. Ukrajinský představitel Mychajlo Podoljak tento komentář odmítl.

Valné shromáždění Organizace spojených národů odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí. Naopak proti se jich vyslovilo 24, informovala agentura Reuters.

Tagy: