Rusko chce ukončit válku, kterou na Ukrajině rozpoutal Západ, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajinci zlikvidovali ruský muniční sklad

Rusko chce ukončit válku, kterou na Ukrajině rozpoutal Západ a jeho satelité, uvedl podle Reuters prezident Vladimir Putin přes videopřenos na summitu BRICS. Při ruském útoku na školu ve městě Romny v ukrajinské Sumské oblasti zahynuli nejméně dva pedagogové, tři lidé utrpěli zranění, uvedl Kyjev. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv varoval v článku v listu Argumenty i fakty, že Rusko by mohlo anektovat gruzínské separatistické regiony Jižní Osetii a Abcházii. Jako otevřené, upřímné a produktivní označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednání se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem, k němuž došlo v Aténách.

Rusko chce ukončit válku, kterou na Ukrajině „rozpoutal Západ a jeho satelitní země“, řekl ve středu ruský prezident Vladimir Putin na summitu skupiny zemí BRICS. Šéf Kremlu, který k účastníkům setkání hovořil prostřednictvím videopřenosu, zopakoval tradiční narativ Moskvy, že ruská operace na Ukrajině je vynucenou reakcí na kroky Kyjeva a Západu. Informovala o tom agentura Reuters, která podotkla, že vrcholní představitelé ostatních zemí BRICS ruskou agresi na Ukrajině výslovně neodsoudili.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinec měl zemřít po rvačce na krvácení do mozku. Policie hledá svědky násilné potyčky

Rusko po válce z roku 2008 udržuje na územích Jižní Osetie a Abcházie svá vojska, což Gruzie označuje za okupaci. „Představa, že se připojí k Rusku, je v Abcházii a Jižní Osetii stále populární,“ napsal Medveděv v článku v listu Argumenty i fakty. „Dalo by se to udělat, pokud by pro to byly dobré důvody,“ uvedl Medveděv. Tento politik od začátku rok a půl trvající ruské invaze na Ukrajinu patří v Kremlu k takzvaným jestřábům, kteří prosazují co nejtvrdší postup vůči Kyjevu i Západu.

„Nebudeme čekat, jestli se naše obavy přiblíží skutečnosti,“ napsal Medveděv o možnosti anexe v článku k 15. výročí války. Konflikt skončil už po devíti dnech, vyžádal si ale stovky obětí, převážně mezi civilisty. Po podepsání příměří Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a dalšího regionu u svých hranic – Abcházie. Drtivá většina světa ale jeho příkladu nenásledovala. Tyto dva regiony představují asi pětinu gruzínského území.

Podle Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny došlo za posledních 24 hodin na frontě k více než 30 bojovým střetům s nepřítelem. Zejména na avdijivském směru ukrajinští obránci úspěšně odrazili útoky ruských vojsk u Avdijivky. Kromě toho na směru Marjinka obranné síly nadále zadržují ofenzivu ruských vojsk u Marjinky v Doněcké oblasti. Napsal to web Unian.

ČTĚTE TAKÉ: Přesná muška ukrajinských Sršňů. Rusové zažili „malý jaderný výbuch“, video ukázalo zkázu

Ukrajinští vojáci se probojovali do obce Robotyne v Záporožské oblasti a evakuovali tam civilisty, uvedla v úterý na Telegramu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. O ukrajinských úspěších u vsi Robotyne informovali i další ukrajinští vojenští činitelé.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinští vojáci dosáhli v posledních dvou dnech takticky významných zisků v Robotyne a východně od této vesnice. Agentura Reuters vývoj označila za potenciálně významný pokrok v ukrajinské ofenzivě proti ruským invazním silám. Ruské vojáky na tomto frontovém úseku dnes podle agentury TASS navštívil vysoce postavený činitel z Kremlu.

Jako otevřené, upřímné a produktivní označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednání se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem. Ten se vyjádřil podobně, když rozhovory označil za dobré a otevřené. Státníci se ke svému setkání vyjádřili na svých sociálních sítích. Jednali spolu v Aténách, které hostí setkání představitelů některých zemí západního Balkánu. Chorvatský premiér Andrej Plenković slíbil Zelenskému další vojenskou pomoc.

Ruské ministerstvo obrany v úterý informovalo, že dva jeho stíhací letouny od okupovaného Krymu zahnaly dva bezpilotní letouny, které v oblasti prováděly průzkum. Uvedla to agentura TASS.

Tagy:
válka Ukrajina Aleksandar Vučić on-line Krym Andrej Plenković Rusko Athény Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast Institut pro studium války Hanna Maljarová