Perspektiva Ukrajiny je v NATO, řekla Čaputová. Zelenskyj jí poděkoval za pomoc

Volodymyr Zelenskyj a Zuzana Čaputová v Bratislavě

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má za sebou dvoudenní návštěvu Prahy. Sešel se se čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli. V podpoře Ukrajiny budeme pokračovat, vzkázal český premiér Petr Fiala (ODS). Šlo o první Zelenského návštěvu ČR od doby, kdy vypukla ruská invaze. Ukrajinský prezident znovu překvapil v pátek odpoledne. Z Prahy rovnou zamířil na Slovensko, kam dorazil krátce před 13. hodinou, oznámil mluvčí slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

„Jsem rád, že po dvou setkáních v Kyjevě se vidíme i v Praze. Moc rád vás, milý Volodymyre, vidím. Ukrajina bojuje i za nás a za bezpečnost celé Evropy. ČR pomáhá od začátku. Přijali jsme rekordní počet uprchlíků. Poskytujeme Ukrajině vojenskou, materiální a humanitární pomoc. V tom budeme pokračovat. Zapojíme se také do poválečné obnovy Ukrajiny. Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina barbarskému útoku Ruska brání,“ řekl Fiala na úvod páteční konference.

Fiala rovněž uvedl, že Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry a v následujících měsících i další statisíce kusů velkorážní munice, zároveň pomůže s výcvikem ukrajinských pilotů.

Ještě ve čtvrtek odpoledne byl Zelenskyj v Bulharsku, kde jednal s tamním premiérem Nikolajem Denkovem a se svým protějškem Rumenem Radevem. Krátce před 20. hodinou večer pak ukrajinská hlava státu dorazila do Prahy, z letiště delegace zamířila na Pražský hrad za Petrem Pavlem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM z Chersonu: Po velké vodě zbyla jen spoušť, mrtvá těla a rybí smrad, líčí svědci

„Volodymyr Zelenskyj inspiruje nejen svoji zemi, ale i mnoho západních lídrů svým přístupem a způsobem vedení země, která už je téměř pětistý den ve válce. Je obdivuhodné, s jakým nasazením a s jakou vůlí se Ukrajina brání obrovské ruské přesile. Volodymyr Zelenskyj ani Ukrajina v tom ale nejsou sami. Mohou počítat s naší další podporou,“ řekl Pavel v úvodu svého projevu.

Český prezident jednal se svým ukrajinským protějškem o aktuální situaci na frontě, vývoji v Bělorusku, summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu i zapojení České republiky do poválečné obnovy Ukrajiny. Zelenskyj by považoval za ideální pozvánku Ukrajiny do NATO. Získat podporu všech členů ale podle něj bude složité.

„Očekávám, že všichni spojenci v Severoatlantické alianci Ukrajinu jasně podpoří v jejím úsilí o členství v NATO. S hlasem České republiky může určitě pan prezident počítat,“ přislíbil v pátek Fiala.

„Ukrajinská delegace je v Praze především proto, abychom vám poděkovali za podporu. Váš stát a váš lid nám aktivně pomáhají přiblížit se vítězství. Zejména vám chci poděkovat za každou ukrajinskou vlajku, kterou jsem viděl v ulicích po cestě na Pražský hrad. Bylo to velmi dojemné. Moc si toho vážíme,“ dodal Zelenskyj. Zároveň zdůraznil, že Česko Ukrajině neposkytuje nikterak menší pomoc než velké evropské státy.

Nečekaná cesta na Slovensko

Plán Zelenského návštěvy obsahoval i schůzky s předsedy obou komor českého Parlamentu. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) předal ukrajinské hlavě státu symbolický klíč od horní komory. „Beru to jako oboustranný závazek,“ uvedl.

Kuriózní dárek Zelenskyj obdržel i od předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Dočkal se černého trička s anglickým nápisem, že je Rusko teroristickým státem. Vzkaz odkazuje na sněmovní usnesení z loňského listopadu, kterým dolní komora označila současný ruský režim za teroristický.

Ukrajinský prezident z Prahy rovnou zamířil na Slovensko, kam dorazil krátce před 13. hodinou, oznámil mluvčí slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Později téhož dne by měl zavítat i do Turecka.

„Na řadě je Slovensko. Budou následovat důležitá jednání v Bratislavě s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, premiérem Ľudovítem Ódorem a předsedou Parlamentu Borisem Kollárem. Spolu s naším spolehlivým sousedem hovoříme o konkrétní obranné podpoře a euroatlantické integraci Ukrajiny s NATO,“ potvrdil Zelenskyj na Twitteru.

„Perspektiva Ukrajiny je v NATO, spravedlivý mír musí respektovat územní celistvost Ukrajiny,“ řekla Čaputová. Před novináři také ohlásila spolupráci obou zemí při výrobě munice či vývoji nového typu houfnice. Zelenskyj poděkoval za slovenskou solidaritu a pomoc.

Tagy: