Rusové obsadili 42 obcí v Donbasu, přiznal Kyjev. Jakou má šanci na znovudobytí?

Ruští vojáci jedou na obrněných vozidlech

Mariupol máme pod kontrolou, tvrdí Rusko. Zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v komplexu železáren Azovstal

Ruské jednotky ve čtvrtek obsadily 42 obcí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, ale bránící se ukrajinské síly je mohou zase dobýt zpět. Ukrajina se chystá na zrušení blokády Mariupolu. Ruské síly dál bombardují Azovstal.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Rusové mají pod kontrolou většinu Mariupolu, v části města však jejich útokům dál kladou odpor ukrajinské síly, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters tak reagoval na oznámení Moskvy, že klíčové jihoukrajinské přístavní město padlo do ruských rukou. Zbývající ukrajinští obránci se uchýlili do místních oceláren Azovstal.

Šéf Kremlu nařídil útok na tento hutní komplex zrušit a místo toho pokračovat v jeho blokádě, napsala agentura Reuters. Putin podle ní rovněž prohlásil, že Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, a slíbil, že s nimi bude zacházeno s respektem. Ruské síly ale bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují a ostřelují Azovstal. V Mariupolu se bojuje také o tramvajové depo, uvedl poradce starosty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že ruští okupanti se rozhodně nevzdávají a chtějí dosáhnout alespoň nějakého vítězství, kterým budou moct krmit propagandisty ve své zemi.

Ze zprávy generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil je patrné, že se ukrajinským jednotkám v Charkovské oblasti povedlo zničit několik ruských nepřátelských vozidel. Povedlo se jim to mimo jiné pomocí salvových raketometů BM-21. Podobný, ale novější typ těžké techniky na Ukrajinu dodalo i Česko, konkrétně raketomety RM-70.

Nové satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies ukázaly masový hrob, který leží asi 12 kilometrů západně od obléhaného Mariupolu. Podle informací amerického reportéra Jacka Detsche se v něm nachází přes 200 lidských těl.

Ruské jednotky ve čtvrtek obsadily 42 obcí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, ale bránící se ukrajinské síly je mohou zase dobýt zpět, uvedla v televizi poradkyně šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. V Donbasu na východě napadené země zahájilo Rusko tento týden novou rozsáhlou ofenzívu. Rusko na Ukrajinu zaútočilo před 57 dny.

Tagy:
válka Ukrajina Čečensko Volodymyr Zelenskyj Rusko Doněcká lidová republika Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Ramzan Achmatovič Kadyrov