ON-LINE: Ukrajina připravuje mohutnou protiofenzívu. Dojde v sobotu k evakuaci z Mariupolu?

Ukrajinský tank v Irpini, 11. dubna

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci odrazili devět dalších ruských útoků na Donbasu. Podle poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Kyjev plánuje mohutnou protiofenzivu právě na východě země. Rusové dál bombardují Azovstal i za podpory letectva. Ruští vojáci, kteří se podíleli na masovém vyvražďování civilistů v Kyjevské oblasti, nyní operují v Izjumu. Podle Ukrajinců už jednotka utrpěla ztráty. Existuje možnost, že v sobotu dojde k evakuaci z Mariupolu.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruští vojáci z 64. motorizované střelecké brigády, kteří se podíleli na masovém vyvražďování civilistů v Buči, nyní operují ve městě Izjum v Charkovské oblasti. Podle Ukrajinců už jednotka utrpěla ztráty. Charkov Rusové nadále ostřelují.

Kyjev ohlásil další úspěchy v bitvě o Donbas. „V Doněcké a Luhanské oblasti jsme za posledních 24 hodin odrazili osm nepřátelských útoků. Při tom jsme zničili 9 tanků, 18 obrněnců a 13 transportních vozidel. K tomu také tanker a 3 dělostřelecké systémy,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak zdůraznil, že taktikou a strategií Ukrajiny je získat více dělostřelectva, těžké obrněné techniky a poté zahájit tvrdé protiútoky proti nepřátelským uskupením.

Rusové mají pod kontrolou většinu Mariupolu, v části města však jejich útokům dál kladou odpor ukrajinské síly. Zbývající obránci se uchýlili do místních oceláren Azovstal. Tam se s nimi schovávají i tisíce civilistů. Komplex Rusové ostřelují i za podpory letectva.

Ukrajinská vláda představila svou vizi o vstupu do EU. „Očekáváme, že letos v létě dostaneme kandidátský status pro vstup do Evropské unie a v roce 2024 se staneme právoplatným členem EU,“ uvedla ukrajinská ministryně hospodářství Julia Sviridenková.

Tagy: