Tvrdý útok Ukrajinců na jihu. Rusové přišli o desítky vojáků i sklady zbraní

Ruský vojenský vrtulník KA-52

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové utrpěli velké ztráty na jihu Ukrajiny. Ruská vojska na některých úsecích fronty ztrojnásobila intenzitu svých bojových akcí a podnikají až 80 útoků denně proti ukrajinským obráncům, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Volodymyr Zelenskyj se nezúčastní nadcházejícího summitu G20, pokud na něm bude přítomen Vladimir Putin.

Rusové utrpěli velké ztráty na jihu Ukrajiny, píše The Kyiv Indepedent. Ukrajinci zabili 32 vojáků, zničili tank a sklady zbraní. Ruská vojska na některých úsecích fronty ztrojnásobila intenzitu svých bojových akcí a podnikají až 80 útoků denně proti ukrajinským obráncům, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Na tuto situaci upozornil velitele sil Severoatlantické aliance v Evropě, amerického generála Christophera Cavoliho.

„Posoudili jsme situaci na frontě. Je napjatá, ale zůstává pod kontrolou. Nepřítel ztrojnásobil intenzivnost bojových operací na jednotlivých úsecích fronty až na 80 útoků každý den. Díky hrdinství a mistrovství našich vojáků držíme obranu,“ uvedl na sociální síti Telegram ukrajinský generál.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v případě přítomnosti Vladimira Putina nezúčastní nadcházejícího summitu velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali. Zelenskyj to ve čtvrtek podle ukrajinských agentur řekl novinářům.

„Můj osobní a ukrajinský postoj byl, že pokud se zúčastní ruský vůdce, Ukrajina se nezúčastní,“ řekl podle agentury Unian Zelenskyj. Dodal, že na summit se nadále připravuje. Zelenskyj také uvedl, že na toto téma jednal se svým indonéským protějškem Jokem Widodem.

Rusko se snaží nasazením mobilizovaných jednotek v Bělorusku odvést pozornost Ukrajiny, domnívá se ukrajinský generální štáb. Kreml se podle něj snaží přimět ukrajinské vojáky k přesunu na sever, informoval o tom deník Kyiv Independent.

Tagy: