Pro celý svět je ponížením, že Moskva dosud zabíjení nezastavila, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině trvá už 100 dní

Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 80 procent města Severodoněck a hlásí částečný úspěch. Podle Ukrajinců se Rusové připravují na další útok. Moskva zase tvrdí, že u Oděsy sestřelila ukrajinské letadlo s nákladem zbraní. Zeman v rozhovoru pro ukrajinské Rádio Svoboda odsoudil Putinovu agresi. CNN informovala, že západní představitelé jednají o ukončení války, bez Ukrajiny. Poradce Zelenského předpověděl, kdy Ukrajina zahájí plnohodnotný protiútok. Ukrajinský prezident odsoudil zabíjení dětí.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ruská armáda u jihoukrajinského přístavu Oděsa sestřelila ukrajinské vojenské letadlo s nákladem zbraní a munici. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany. Ministerstvo dodalo, že ruské rakety rovněž zasáhly výcvikové středisko dělostřelectva v oblasti východoukrajinského města Sumy, kde pracovali zahraniční instruktoři.

Zeman poskytl rozhovor ukrajinskému Rádiu Svoboda. „Řekl jsem to několikrát. S ruským útokem na Ukrajinu přišla zásadně nová situace, na základě které reaguji. Tato situace je jasná – jde o agresi proti suverénnímu státu,“ odůvodnil Zeman změnu v postoji k Rusku v rozhovoru. Chování ruského prezidenta odsoudil. „Dnes si myslím, že by Putin měl skutečně stanout před soudem,“ dodal.

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky jsou posilovány na přístupech k městu Slavjansk a připravují se na obnovení ofenzívy na východní město. V nedalekém Severodoněcku podle ukrajinské armády pokračují boje a ruské síly zaznamenaly „částečný úspěch“.

Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Uvedl to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Ten mimo jiné předpověděl, kdy Ukrajina zahájí tvrdý protiútok: „Ukrajinská armáda bude schopna plnohodnotného protiútoku poté, co dorazí dostatečné množství západních zbraní. Podle tempa je to druhá polovina července nebo srpen.“

Blíže neupřesněné vojenské úspěchy ve východoukrajinském městě zmínil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Situaci na místě nelze kvůli aktivním bojům nezávisle ověřit.

Ukrajinský prezident ve svém pravidelném projevu odsoudil zabíjení dětí i vypalování kostelů ruskými jednotkami. „Ruská armáda může přestat vypalovat kostely. Ruská armáda může přestat ničit města. Ruská armáda může přestat zabíjet děti. Stačí, když ten samý člověk v Moskvě vydá takový rozkaz. A skutečnost, že takový rozkaz stále neexistuje, je pro celý svět zjevným ponížením,“ uvedl.

Američtí představitelé se v posledních týdnech pravidelně setkávají se svými protějšky z Británie a Evropské unie a jednají o možnostech ukončení války na Ukrajině diplomatickou cestou. Americké stanici CNN to řekly zdroje obeznámené s těmito jednáními. Ukrajina se rozhovorů přímo neúčastní, přestože USA dříve slíbily, že „o Ukrajině bez Ukrajiny“ se nic nerozhodne, podotkla CNN.

Ruská armáda po předchozím mohutném ostřelování vstoupila koncem minulého týdne do Severodoněcku, který slouží jako prozatímní administrativní centrum z velké části okupované Luhanské oblasti. Podle Kyjeva se ruským jednotkám podařilo ovládnout již zhruba 80 procent města.

Tagy:
Facebook Ukrajina Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Ramzan Achmatovič Kadyrov Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu