Zelenskyj znovu opustil Kyjev. Navštívil vojáky na frontě v Záporožské oblasti

Zelenskyj podruhé opustil Kyjevskou oblast. Navštívil vojáky na frontě v Záporoží.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Boje na Ukrajině pokračují, v neděli ráno se ozval silný výbuch i v Kyjevě. Putin zároveň pohrozil útoky na nové cíle, jestliže Kyjev dostane rakety delšího doletu. Podle ukrajinského ministra obrany by válka mohla skončit nejdříve do konce roku. Ukrajinský prezident Zelenskyj odsoudil zabíjení dětí. Kyjev Západu připomíná, že předání těžkých zbraní Ukrajině se nesmí stát jednorázovou pomocí. Ukrajinci tvrdí, že v bojích na východě země padl ruský generál Roman Kutuzov. Zelenskyj navštívil frontovou linii v Záporožské oblasti.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Jestliže Západ začne dodávat na Ukrajinu rakety delšího doletu, Rusko se při svých útocích zaměří na cíle, které dosud nezasáhlo, řekl ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru, který v neděli odvysílala ruská televizní stanice Rossija-1, šéf Kremlu rovněž uvedl, že dodávky amerických raketometů na Ukrajinu nic nezmění. Kyjev měl podle něj podobné raketové systémy už dříve a žádných velkých úspěchů s nimi nedosáhl.

V Kyjevě byla v neděli ráno slyšet silná exploze a po ní byl vidět stoupat sloup dýmu, uvedla agentura Reuters s odkazem na svého svědka. Příčiny výbuchu nejsou zatím známé. Před výbuchem byly v Kyjevské oblasti slyšet sirény, jež varují před leteckým útokem. Známý zatím není přesný počet výbuchů a zda způsobily škody či oběti.

Válka na Ukrajině by podle optimistického odhadu mohla skončit do konce roku. Řekl to v neděli na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj západní státy nepodporují dostatečně Ukrajinu. Uznal ale, že situace s dodávkami těžkých zbraní se v poslední době zlepšuje, informovala stanice CNN.

Během bojů na východě Ukrajiny v neděli zemřel ruský generálmajor Roman Kutuzov, píší ukrajinská média. Moskva úmrtí dalšího svého generála na Ukrajině zatím nepotvrdila, kondolence adresované Kutuzovovým blízkým se ale objevují i na proruských kanálech na komunikační platformě Telegram.

Západní spojenci „musí pochopit“, že poskytování těžkých zbraní Ukrajině „není jednorázová pomoc“, ale musí pokračovat až do „vítězství“, uvedla v neděli náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová. „Zbraně již začaly přicházet, ale to nestačí k tomu, abychom dali ruské armádě velmi silný odpor,“ pokračovala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podruhé od začátku války opustil Kyjevskou oblast. V neděli navštívil Záporožskou oblast, která je značně okupovaná. Na frontové linii promluvil s vojáky, předal jim státní vyznamenání a cenné dary. Mimo jiné se obeznámil se situací na přední linii.

Tagy:
Vladimir Putin armáda rozhovor Ukrajina Evropská unie Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Slovjansk