Rusové zahajují ofenzivu na východě. Začíná druhá fáze války, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině (18.4.2022 18:00)

Ruská armáda v noci na pondělí raketami údajně zničila 16 ukrajinských vojenských objektů. Při raketových útocích na západoukrajinský Lvov ale zemřelo nejméně sedm lidí, jedenáct je zraněno, uvedl oblastní gubernátor. Dva zadržení Britové bojující za Ukrajinu podle Rusů žádají, aby byli vyměněni za proruského politika v ukrajinském zajetí. Prezident Putin prohlásil, že sankce poškodily hlavně Západ. Ukrajinský voják píše papeži Františkovi, že Mariupol je „peklo na Zemi“. Putin v pondělí navíc údajně vyznamenal brigádu, která vraždila civilisty ve městě Buča. Ukrajina hlásí, že druhá fáze války právě začala.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Na 40 ruských vojáků zahynulo a desítky dalších se pohřešují či utrpěly zranění při potopení ruského křižníku Moskva. Podle webu BBC News to napsal nezávislý ruský list Novaja Gazeta Europe s odvoláním na matku jednoho z námořníků. Ruské úřady žádnou oběť neoznámily a tvrdí, že celá asi 500členná posádka je naživu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že sankce uvalené západními zeměmi vedly ke zhoršení hospodářské situace na Západě, inflace v zemi se údajně stabilizuje.

Při pondělních ruských raketových útocích na západoukrajinský Lvov zemřelo nejméně sedm lidí, jedenáct, včetně dítěte, je zraněno, uvedl oblastní gubernátor. Dva Britové bojující za Ukrajinu a zadržení v Mariupolu podle ruské televize žádají, aby byli vyměněni za proruského politika v ukrajinském zajetí.

Ukrajina vyplnila dotazník, který by se měl stát výchozím bodem pro rozhodování Evropské unie o členství Kyjeva v EU. Podle agentury Reuters o tom informoval zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Ihor Žovkva.

V ukrajinském městě Charkov byla stržena busta sovětského vojenského velitele a hrdiny druhé světové války maršála Georgije Žukova.

Poprvé od začátku války na Ukrajině přišlo do země více lidí z Polska, než jich odešlo. Stále více lidí se vrací, buď na návštěvu příbuzných, nebo zpět do svých domovů. Podle údajů polské pohraniční služby překročilo v sobotu hranice na Ukrajinu 22 tisíc lidí, zatímco 19 200 ji opustilo.

Ruská armáda v noci na pondělí raketami zničila 16 ukrajinských vojenských objektů, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Jsou mezi nimi velitelská stanoviště, sklady pohonných hmot nebo munice, uvedl podle agentury TASS mluvčí resortu obrany Igor Konašenkov. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo už asi o 20 600 vojáků. Moskva uvádí výrazně nižší počty.

Tagy:
krize válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Evropská unie Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Charkov ruská invaze na Ukrajinu Georgij Konstantinovič Žukov