Putinovy dcery, skupina oligarchů i šéf Sberbank. EU rozšířila sankční seznam

Vladimir Putin v Moskvě (10. 2. 2020)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

K zatím poslednímu masivnímu ruskému útoku na Ukrajině útoku došlo v Kramatorsku, podle Ukrajinců přišlo o život 50 lidí, a to včetně pěti dětí. Slovenský premiér Eduard Heger společně s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou odcestoval na Ukrajinu. Odpoledne navštívili město Buča. V obci Makariv bylo nalezeno 132 zavražděných civilistů. EU rozšířila sankční seznam.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ruské rakety zasáhly ráno vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, kterou využívají civilisté k evakuaci. Podle gubernátora zemřelo minimálně 50 lidí včetně pěti dětí. Více než 100 lidí utrpělo zranění. Na raketě v Kramatorsku byl nápis „Za naše děti“. OSN v pátek potvrdila, že během války na Ukrajině už zemřelo 1 611 civilistů, včetně 131 dětí.

V obci Makariv u Kyjeva bylo nalezeno 132 zavražděných civilistů: v masových hrobech nebo na ulicích. Uvedl to starosta Vadym Tokar. „Zhruba 40 procent obce je zničeno,“ dodal. Mezitím vrcholí přípravy na ruskou ofenzivu na východě Ukrajiny. Cílem Rusů je podle Kyjeva dobytí Mariupolu i prolomení ukrajinské linie u Doněcku. Přístavní město Oděsa pak bylo v noci zasaženo raketami.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se vyjádřil k podezřením, že někteří ukrajinští vojáci popravují ruské zajatce. „Nechápete, jaký je to pocit, když ruští vojáci znásilňují děti,“ odpověděl na otázku novinářky z agentury AP, která narážela na konkrétní video údajné popravy zajatých ruských vojáků. Dodal, že ukrajinská armáda doržujem pravidla a může se jednat o izolované incidenty: „Jsou to ale věci, kterým nemůžete porozumět.“

Evropská unie dále rozšiřuje sankční seznam. Nově se na něm vyjímají dvě Putinovy dcery, skupinu oligarchů včetně Olega Děripasky – který má podíly ve velkých energetických či stavebních firmách včetně společnosti Strabag, jež se podílí na stavbě nového úseku pražského metra – nebo stavebního magnáta Borise Rotenberga. Potrestala i šéfa největší banky Sberbank Germana Grefa.

Solidaritu a podporu Ukrajině v boji proti ruské agresi vyjádřila v pátek v Kyjevě další zahraniční delegace – předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a také slovenský premiér Eduard Heger se setkají s prezidentem Zelenským. Odpoledne výprava navštívila Buču. Heger již potvrdil, že Slovensko darovalo Ukrajině systém protivzdušné obrany S-300.

Slovenský předseda vlády se během cesty nechal vyfotografovat v neprůstřelné vestě a helmě. Snímek připomíná fotku českého premiéra Petra Fialy (ODS). Ten do Kyjeva přijel v polovině března, tedy ještě v době, kdy se v Kyjevské oblasti nacházeli ruští okupanti, kteří na hlavní město útočili.

Tagy:
válka Ukrajina evakuace Evropská unie Evropská komise Ursula von der Leyenová sankce Kyjev Eduard Heger Josep Borrell Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Luhanská oblast