Zahraničním agentem může být v Rusku kdokoliv. Putin zpřísnil zákon

Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (14.7.2022)

Boje na Ukrajině vyčerpávají obě armády, podle CNN se blíží další etapa války. Při ruském raketovém úderu na Vinnycju zemřelo 23 lidí, ohlásily ukrajinské úřady. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který dává ruským úřadům možnost prohlásit kohokoli v zemi za špiona.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Válka na Ukrajině se dostala na další křižovatku a vojáci na obou stranách se připravují na třetí dějství bojů, které by mohlo zvrátit rovnováhu konfliktu. Na svém webu to píše stanice CNN.

Očekává se, že dalším Putinovým krokem bude Doněcká oblast. Její dobytí by splnilo hlavní cíl (alespoň oficiální) Kremlu, tedy ovládnutí celého Donbasu, jehož část od roku 2014 ovládají Moskvou podporovaní separatisté. Zároveň se hovoří o ukrajinské protiofenzivě na jižní frontě, kde už nyní Ukrajinci postupují, aby mimo jiné získali zpět Cherson a jeho okolí.

Rusové dál pokračují v bombardování celé země. Nejméně 23 obětí na životech, včetně tří dětí, si vyžádaly čtvrteční údery ruských střel ve městě Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Ošetření vyhledalo 117 zraněných, z nichž 71 se léčí v nemocnicích. Uvedla to agentura Ukrinform s odvoláním na oblastního gubernátora Serhije Borzova.

Volodymyr Zelenskyj uvedl, že pro rozsouzení zločinů spojených s ruským útokem proti Ukrajině je zapotřebí zvláštního tribunálu. Podle agentury AFP to dal najevo na konferenci, kde zástupci více než 40 zemí a Mezinárodního trestního soudu (ICC) debatovali o spolupráci na vyšetřování válečných zločinů spáchaných během téměř pět měsíců trvajícího konfliktu.

Putin podepsal zákon, který dává ruským úřadům možnost prohlásit v podstatě kohokoli v zemi za takzvaného zahraničního agenta. Zahraničními agenty jsou nově podle ruského zákona všichni, co jsou nějakým způsobem pod „zahraničním vlivem“.

Tagy: