ON-LINE: Shoříte v pekle, vzkázal starosta Oděsy Rusům. V Charkově pokračuje ostřelování

Následky ruského ostřelování Charkova (10. duben)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Útok ruskými raketami na ukrajinské přístavní město Oděsa si vyžádal 8 mrtvých, včetně tříměsíční holčičky. Smutnou bilanci potvrdil starosta města Gennadij Truchanov a ruským okupantům vzkázal, že „shoří v pekle“. Ukrajinci odrazili osm dalších útoků na Donbasu. Rusové dál bombardují Azovstal i za podpory letectva. Ruští vojáci, kteří se podíleli na masovém vyvražďování civilistů v Kyjevské oblasti, nyní operují v Izjumu. Podle Ukrajinců už jednotka utrpěla ztráty. Rusové znovu ostřelují okolí Černigova i Charkov.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Sobotní útok ruskými raketami na ukrajinské přístavní město Oděsa si vyžádal 8 mrtvých a desítky zraněných. Podle ukrajinské agentury Unian se Oděsa stala terčem ruských střel Kalibr s plochou dráhou letu. „K dnešnímu dni je potvrzeno 8 mrtvých, včetně tříměsíčního dítěte, holčičky, která nestihla poznat život. Jste zvířata a shoříte v pekle,“ vzkázal ruským okupantům starosta města.

Ruští vojáci z 64. motorizované střelecké brigády, kteří se podíleli na masovém vyvražďování civilistů v Buči, nyní operují ve městě Izjum v Charkovské oblasti. Podle Ukrajinců už jednotka utrpěla ztráty. Charkov Rusové nadále ostřelují. Bombardovaná je i Černigovská oblast.

Kyjev ohlásil další úspěchy v bitvě o Donbas. „V Doněcké a Luhanské oblasti jsme za posledních 24 hodin odrazili osm nepřátelských útoků. Při tom jsme zničili 9 tanků, 18 obrněnců a 13 transportních vozidel. K tomu také tanker a 3 dělostřelecké systémy,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Rusové mají pod kontrolou většinu Mariupolu, v části města však jejich útokům dál kladou odpor ukrajinské síly. Zbývající obránci se uchýlili do místních oceláren Azovstal. Tam se s nimi schovávají i tisíce civilistů. Komplex Rusové ostřelují i za podpory letectva.

Ukrajinská vláda představila svou vizi o vstupu do EU. „Očekáváme, že letos v létě dostaneme kandidátský status pro vstup do Evropské unie a v roce 2024 se staneme právoplatným členem EU,“ uvedla ukrajinská ministryně hospodářství Julia Sviridenková.

Tagy: