Běloruská letadla mohou po ruském vylepšení nést jaderné zbraně, říká Lukašenko

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin v únoru 2022

Válka na Ukrajině (26.8.2022 7:30)

Rusové se nadále snaží prolomit ukrajinskou obranu v Doněcké oblasti. Ukrajincům se však daří držet linii. V Záporoží neutuchá problém s tamní jadernou elektrárnou. Ukrajinská společnost Energoatom ráno uvedla, že všech šest reaktorů je odpojeno. Odpoledne oznámila, že je znovu připojen jeden z nich. Kreml nejdříve tvrdil, že elektrárna funguje v běžném režimu. Později z přerušení elektrického vedení obvinil Ukrajince. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že jeho letadla nově mohou nést jaderné zbraně a to díky pomoci Ruska.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ruské jednotky se nadále snaží prolomit ukrajinskou obranu v Doněcké oblasti. Ukrajincům se však daří držet linii. Mimo jiné odrazili další útok u Bachmutu. Vyplývá to z hlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Pokračuje také ruské ostřelování ukrajinských měst, což v současnosti pravděpodobně nejvíce odnáší Záporožská oblast. Ukrajinci v tomto regionu ohlásili za poslední dobu dělostřelecké výbuchy nejméně ve třinácti různých osadách.

Ukrajinská státní společnost Energoatom ráno uvedla, že všech šest reaktorů Záporožské jaderné elektrárny je odpojeno od ukrajinské elektrické sítě a dál pokračuje příprava na opětovné připojení dvou bloků. Odpoledne oznámila, že je znovu připojen jeden reaktor.

Kreml nejdříve tvrdil, že elektrárna funguje v běžném režimu. Později z přerušení elektrického vedení obvinil Ukrajince.

Šéf Kremlu Vladimir Putin nařídil rozšířit řady ruské armády ze současných zhruba 1,9 milionu na 2,04 milionu vojáků. Jde tak o navýšení asi o 137 tisíc lidí. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Analytici o podobném kroku ruského prezidenta spekulovali již delší dobu.

Tagy: