Ukrajinci odrazili ruské pokusy o postup v Donbasu. Zničit měli i 12 tanků

Ukrajinský tank v Irpini, 11. dubna

Bitva o Donbas na východě Ukrajiny začala

Ukrajina hlásí, že druhá fáze války právě začala. Okupanti totiž měli zahájit ofenzivu na východě. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko nechce měnit politický režim na Ukrajině. Podle proruských separatistů odstartoval útok na železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu. Ukrajinci objevili už více než tisíc mrtvých těl v Kyjevské oblasti. Pentagon považuje nové snahy Rusů na východě Ukrajiny za předehru větší ofenzivy. A Ukrajinci odrazili ruské pokusy o postup v Donbasu.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Rusové zahájili ofenzivu na východě Ukrajiny. Mezitím Ukrajinci objevují další mrtvá těla v Kyjevské oblasti. Od stažení ruských vojsk z okolí hlavního města jich bylo nalezeno už více než tisíc, z toho přes 420 v Buči. Většina ze zabitých byla zastřelena, řekl podle listu Ukrajinska pravda policejní šéf oblasti Andrij Něbytov.

Podle proruských separatistů začal útok na železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu. Rozlehlý hutní komplex představuje poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve městě. Rusko obránce opět vyzvalo, aby složili zbraně.

Ukrajinská armáda už na východě země odrazila sedm nepřátelských útoků a zničila při tom několik desítek kusů ruské techniky. Uvedl to ukrajinský generální štáb. Ve městě Kreminna ale pokračují boje v ulicích, což znemožňuje evakuaci civilistů, informovala agentura AP.

V Charkovské oblasti dokonce obránci zahájili protiútok. Ukrajinské síly měly ráno zaútočit na jednu ruskou obec, jež se nachází v příhraniční Bělgorodské oblasti. Uvedl to gubernátor tohoto územního celku Vjačeslav Gladkov. Na místě je podle něj jeden raněný. Rozsah škod úřady zjišťují, informovala agentura Reuters.

Tagy: