Rusové útočí na pěti místech fronty. Situace je extrémně obtížná, řekl Zelenskyj

Ukrajinský generální štáb uvedl, že okupanti pokračují v útoku v pěti směrech fronty, píše web Unian. Situace na frontě, zejména v Doněcké a Luhanské oblasti, je nadále extrémně obtížná, uvedl ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Navzdory značným ztrátám se protivník stále nevzdává úmyslu vstoupit do administrativních hranic Doněcké a Luhanské oblasti. Hlavní úsilí nadále zaměřuje na vedení útočných akcí ve směru Kupjansk, Lymansk, Bachmut, Avdijivka a Šachtarsk,“ uvádí na webu Unian generální štáb.

Situace na frontě, zejména v Doněcké a Luhanské oblasti, je nadále extrémně obtížná, uvedl ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je to doslova boj o každý metr ukrajinské půdy, dodal. Ruské invazní síly ostřelovaly ukrajinské jednotky i města na frontě a velká část jejich dělostřelecké palby se soustředila na Bachmut, napsala agentura Reuters.

Ukrajina by na jaře mohla zahájit ofenzivu proti ruským silám a spojenci jí budou nadále dodávat požadované zbraně. Po úterním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu to prohlásil americký ministr obrany Lloyd Austin, který schůzku předcházející podvečernímu zasedání ministrů obrany Severoatlantické aliance vedl.

Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga nyní musí aliance urychlit dodávky zbraní a vojenského vybavení pro Kyjev a zvýšit výrobu munice. „Naléhavou prioritou je dodat Ukrajině zbraně, které jí byly přislíbeny,“ prohlásil před večerním jednáním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina potřebuje něco jiného než tanky. Západ k tomu ještě nenašel odvahu, tvrdí experti

Americká armáda zvažuje, že Ukrajině na obranu proti ruské invazi poskytne tisíce zabavených íránských pušek s více než milionem nábojů, tisíce rozbušek a malé množství protitankových střel. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

Moskva v úterý odmítla tvrzení moldavské prezidentky Maii Sanduové, že se Rusko snaží destabilizovat Moldavsko. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Sanduová v pondělí sdělila, že Rusko chce v zemi provést násilný převrat, jehož cílem by mělo být odstranění současné prozápadní garnitury. Srbsko odmítlo, že by se pokusu o vyvolání nepokojů účastnili jeho občané.

Tagy: