Válka zamrzla, trumfy ale drží Západ. Novinář CNN popsal, jak dostat Putina k jednacímu stolu

Napřed postupovali Rusové, později se Ukrajincům podařilo získat zpět část svého území. Nyní se však žádný progres na jedné či druhé straně nekoná. Válka se dostala do slepé uličky. Podle novináře a moderátora CNN Fareeda Zakarii, který konflikt od samého začátku bedlivě sleduje, vede cesta k ukončení války pouze jediným směrem. Vše záleží pouze na tom, jak moc bude Západ Ukrajinu proti ruské agresi podporovat.

Názorový článek, který vyšel na webu americké stanice CNN, napřed v číslech popisuje, jak si obě strany vedly. Před zahájením invaze drželo Rusko zhruba sedm procent území, které oficiálně náleží Ukrajině. Jde o poloostrov Krym, popřípadě i část Donbasu, který už léta drží proruští separatisté. Asi měsíc po začátku války Rusové dosáhli progresu. Ne takového, jaký si představovali, ale rázem ovládali téměř čtvrtinu země.

Poté, co Ukrajinci udrželi na uzdě ruská vojska, se sami vrhli do protiofenzivy. Díky ní se Kyjevu podařilo obnovit kontrolu nad částí dobytého území včetně Chersonu, jediného oblastního města, které se Rusům podařilo od začátku války obsadit. Svět ukrajinské vzedmutí s napětím sledoval a šířily se zprávy o tom, jak Rusové ve velkém prchají či zbytečně ztrácí své muže v zoufalých a nepromyšlených pokusech o průlom. Nakonec se jim však podařilo zakopat v Doněcké a Luhanské oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské hřbitovy „duchů“ OBRAZEM: Během války přišli o život, nyní ztrácí tváře

Od té doby se konflikt již několik měsíců de facto nepohnul. Obě strany jsou „zabetonované“ na svých pozicích a na některých místech fronty dosahují pouze drobných úspěchů, většinou za podstatných ztrát na životech i technice.

Ruská armáda podle Zakarii předváděla většinu války tristní výkon, ale to se začíná měnit. Aktuálně totiž dokáže udržet své pozice, zatímco posílá na zteč jednu zoufalou vlnu za druhou. Rusku se navíc podle některých ukazatelů začíná dařit i na jiném poli. Mezinárodní měnový fond (MMF) totiž předvídá, že se ekonomice Ruska bude v tomto roce dařit lépe než například té britské či německé.

Západní sankce jsou sice bolestivé, o veškeré obchodní partnery ale Rusko nepřišlo. Bez problémů totiž pokračuje obchod s Čínou nebo Indií, ale také s Íránem a Tureckem. „Nyní existuje velká světová ekonomika, která neobsahuje Západ a Rusko může v těchto vodách bez problémů plout. Dlouhodobá cena války a efekty sankcí jsou sice reálné, ale pomalé,“ komentuje Zakaria s dovětkem, že taková politika většinou diktaturu nesvrhne. Jako příklad uvádí KLDR, Kubu nebo Írán s Venezuelou.

Klíčem je podpora Západu

Jaké řešení tedy zbývá? „Existuje pouze jediná odpověď pro Západ a jeho spojence – dát Ukrajině více zbraní a peněz,“ píše novinář CNN. Ten dodává, že toto je jediná cesta, jak by z války na Ukrajině nemusel ruský prezident Vladimir Putin vyjít jako vítěz, neboť s dostatečnou podporou Západu by Kyjev přece jen mohl získat zpět své území aktuálně okupované Ruskem.

Zakaria se pozastavuje nad tím, že západní mocnosti se ve finále skoro vždy k rozhodnutí o větší podpoře Ukrajiny dostanou, ale trvá jim, než se definitivně rozhodnou. „Nadcházející tři měsíce jsou klíčové, protože zima se blíží ke svému konci, což umožní snazší postup vojáků,“ uvádí novinář.

Neočekává však naprosté vítězství Ukrajiny. „Úkolem Západu je zajistit, aby Ukrajina měla co největší úspěch a zajistila si momentum na bojišti, aby do vyjednávání mohla vstoupit v silné pozici. Pouze dramatická ukrajinská vítězství, jako například odstřihnutí Krymu, dostanou Putina k vyjednávacímu stolu,“ míní Zakaria.

Podle svých slov si dovede představit, že by se situace vrátila do stavu před začátkem invaze, tedy že by Rusové kontrolovali pouze Krym a část Donbasu. Zde by však musel přijít na řadu kompromis. Ukrajince by podle něj uspokojilo, kdyby na oplátku získali členství v Severoatlantické alianci (NATO) a Evropské unii. Moskva by se naopak mohla uchlácholit tím, že by udržela aspoň část území, kde se nachází rusky mluvící populace. Je však otázkou, zda a popřípadě kdy, se do této fáze válka dostane.

Tagy: