Ukrajinci zničili strůjce neštěstí v Kramatorsku. Rusy na frontě zasypaly střely

Rychlý konec války přímo závisí na podpoře Ukrajiny ze strany mezinárodního společenství. Ve svém videoprojevu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obranné síly Ukrajiny uvedly, že zničily ruský systém S-400 Triumf, který na konci června zasáhl pizzerii v Kramatorsku. Útok si tehdy vyžádal třináct obětí, včetně dětí. Další úspěchy na frontě hlásí Generální štáb Ukrajiny. Kyjev v sobotu kritizoval bulharského prezidenta Rumena Radeva za jeho vyjádření, že za pokračování války může Kyjev a že dodávání zbraní Ukrajině konflikt jen prodlužuje.

„Nyní děláme všechno pro to, aby podpora byla co nejintenzivnější a co nejsmysluplnější,“ uvedl v sobotním videoprojevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Doplnil, že rychlý konec války podle něj přímo závisí na podpoře Ukrajiny ze strany mezinárodního společenství. „A budeme pokračovat v nejvyšším tempu na všech úrovních v našem mezinárodním úsilí, abychom obnovili mír pro celou naši zemi a pro všechen náš lid,“ dodal Zelenskyj.

Obranné síly Ukrajiny zničily pomocí systému HIMARS ruský protiletadlový raketový systém S-400 Triumf, který se nachází poblíž Debalceva v Doněcké oblasti. „Podle údajů, které má Centrum strategické komunikace k dispozici, se jedná o stejný systém S-400, z něhož byla odpálena raketa na pizzerii v Kramatorsku,“ uvedlo operační velitelství Sever na Telegramu, cituje agentura Ukrinform.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dát Ukrajině kazetovou munici? Biden nás zatáhne do 3. světové války, hřímá Trump

Večer 27. června ruské jednotky vypálily na Kramatorsk dvě rakety, z nichž jedna zasáhla pizzerii v centru města. Mezi zabitými byla sedmnáctiletá dívka a dvě čtrnáctileté sestry-dvojčata, útok si vyžádal třináct životů, včetně oblíbené spisovatelky.

„Ukrajinská letadla během dne zasadila devět úderů na nepřátelská uskupení. Rovněž ukrajinští obránci zničili šest průzkumných bezpilotních letounů. Raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly dva nepřátelské muniční sklady, čtyři dělostřelecké systémy na palebných pozicích a dva systémy protivzdušné obrany,“ informoval o sobotních úspěších Generální štáb Ukrajiny.

Ukrajinská ambasáda v Sofii ve svém sobotním prohlášení uvedla, že Kyjev vyvíjí maximální snahu, aby byl obnoven mír. Odmítla Radevův postoj, že poskytování zbraní Ukrajině jen rozdmýchává a prodlužuje válku.

Svádět válku na Ukrajinu, která „byla zrádně napadena svým severním sousedem, je jednou z nejčastějších tezí ruské propagandy a hybridní války v Evropě,“ dodala ambasáda. Zdůraznila, že poskytování prostředků na obranu Ukrajiny nevede ke zvýšení počtu obětí, ale znamená, že může být zachráněno více životů.

Bulharský prezident Rumen Radev v pátek uvedl, že za pokračování války na Ukrajině může Kyjev. Dodávání zbraní na Ukrajinu konflikt jen prodlužuje. „Mělo by být ale rovněž jasné, že účet platí celá Evropa,“ dodal. Výroky bulharského vůdce jsou součástí jeho pokračujícího úsilí udržet Bulharsko mimo společnou unijní vojenskou podporu pro Ukrajinu, napsala AP. A jak agentura poznamenala, prezident Radev je znám svými proruskými postoji. S ukrajinským prezidentem se slovně střetl i během nedávné návštěvy Zelenského v Sofii.

Tagy: