Ukrajinská vlajka se vrátí do našich měst i obcí. Otázkou je čas, řekl Zelenskyj

Ukrajinští vojáci slaví po osvobození města Buča (3. dubna 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

I když Rusové na začátku července oslavili dobytí Luhanské oblasti, zdá se, že toto území stále nemají pod kontrolou. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv pohrozil, že „pro Ukrajinu nastane soudný den, pokud se pokusí získat zpět Krym“. První dáma Ukrajiny Olena Zelenská je na několikadenní návštěvě Washingtonu, během níž mimo jiné vystoupí s projevem ke členům amerického Kongresu. Zelenskyj slíbil, že se do všech měst i obcí v zemi vrátí ukrajinská vlajka.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Obávaná ukrajinská jednotka Kraken zaútočila na ruské pozice v obci Bilohorivka v Luhanské oblasti. Údajné záběry tvrdých bojů v této vesnici se objevily na sociálních sítích. Útokem na vesnici dal prapor Rusům jasně najevo, že Luhanské území stále nemají plně pod kontrolou.

Ukrajinci se pochlubili dalšími úspěchy na jižní frontě. V neděli jsme zlikvidovali 36 nepřátelských vojáků, 16 kusů techniky a dva muniční sklady, ohlásila ukrajinská armáda. Hlavním cílem Kyjeva je znovu získat zpět Chersonskou oblast pod svou kontrolu. Kromě toho chtějí dobýt všechna další území, která jim právem náleží, a to včetně poloostrova Krym.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv v souvislosti s tím pohrozil, že pro Ukrajinu nastane soudný den, pokud se pokusí Krym získat zpět.

Ukrajinská prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném poselství poslal jasný vzkaz. „Perspektiva je zřejmá: ukrajinská vlajka bude ve všech našich městech a vesnicích. Jedinou otázkou je čas,“ podotkl. Do té doby apeluje, aby lidé nezapomínali na Ukrajince v okupovaných oblastech a „předávali jim pravdivé informace o Ukrajině i situaci v zemi“.

Rusko přesouvá lodě ze Sevastopolu na Krymu do Novorosijsku v Rusku. Informoval o tom deník The Kyiv Independent s odvoláním na mluvčího správy Oděské oblasti Serhije Bratčuka. Ten zároveň potvrdil, že Rusové nadále přesouvají suroviny a další nelegálně získané zboží z Doněcké a Záporožské oblasti.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie schválili poskytnutí dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy korun) na nákup zbraní pro Ukrajinu. Oznámil to šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož zástupci vlád rovněž projednali nové sankce proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina včetně zákazu dovozu ruského zlata. EU by je podle diplomatů mohla schválit ještě tento týden.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská je na několikadenní návštěvě Washingtonu, během níž mimo jiné vystoupí s projevem ke členům amerického Kongresu. První oficiální částí programu bylo dnešní setkání s ministrem zahraničí Spojených států Antonym Blinkenem, informovala agentura AP.

Tagy: