Ukrajinu zasypaly ruské rakety, útočily i drony. Moskva mění taktiku, varuje Kyjev

Podle Mezinárodního institutu pro strategická studia přišlo Rusko za necelý rok od začátku invaze o polovinu nejlepších tanků a má obtíže je nahradit. Ruská armáda zesiluje útoky v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, uvedli ukrajinští představitelé. Okupanti se snaží tlačit celkem v pěti směrech fronty. Podle Moskvy by USA měly dokázat, že nestojí za zničením plynovodů Nord Stream. Rusko v noci na čtvrtek podniklo na Ukrajině sérii vzdušných úderů, uvedl na Telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Další ruský vzdušný útok. Drony a rakety vyslali v noci. Bohužel jsou zásahy na severu a západě Ukrajiny a také v Dněpropetrovské a Kirovohradské oblasti,“ napsal v příspěvku na Telegramu Jermak. „Rusové poněkud změnili taktiku. Provádějí aktivní průzkum, používají falešné cíle. Protivzdušná obrana se ale vypořádala s většinou nepřátelských střel a dronů,“ dodal. Ruské síly vyslaly širokou škálu různých střel, celkem 36 v rámci dvouhodinového útoku, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Ukrajinci jich podle něj sestřelili 16.

Rusko ve válce na Ukrajině ztratilo přibližně 50 procent moderních tanků T-72B3 a T-72B3M, které mělo k dispozici před válkou. Ztraceno bylo také mnoho tanků T-80. Informoval o tom Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS) ve své poslední zprávě hodnotící vojenské schopnosti 173 zemí. Zničené tanky mají Rusové problém nahradit. „Nevyrábějí a neuvádějí jich znovu do provozu zdaleka tolik, aby tyto ztráty kompenzovali,“ řekl agentuře Reuters výzkumný pracovník institutu Henry Boyd.

Moskva si však podle něj zachovala z velké části nedotčené letectvo a může ho aktivněji nasadit v další fázi války. List Financial Times (FT) mezitím napsal, že Rusové podle informací západních zpravodajských služeb shromažďují letadla na hranicích s Ukrajinou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zásadní chvíle války se blíží. Ruská ofenziva je na spadnutí, experti předpověděli její průběh

Ruské síly zesilují útoky v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, uvedli ve středu ukrajinští představitelé. Moskva oznámila, že ruským vojákům se podařilo v tomto regionu prolomit obranné linie a donutit Ukrajince ustoupit o několik kilometrů. Kyjev to nepotvrdil, informovala agentura Reuters.

„Navzdory značným ztrátám se protivník stále nevzdává úmyslu vstoupit do administrativních hranic Doněcké a Luhanské oblasti. Hlavní úsilí nadále zaměřuje na vedení útočných akcí ve směru Kupjansk, Lymansk, Bachmut, Avdijivka a Šachtarsk,“ uvedl na webu Unian generální štáb.

Nad Kyjevem bylo zjištěno asi šest nepřátelských balónů, přičemž ukrajinská protivzdušná obrana většinu z nich sestřelila. S odvoláním na kyjevskou správu o tom ve středu informovala agentura Reuters a také web Ukrajinska pravda. Reuters píše, že šlo o ruské balóny. Podle úřadů mohly mimo jiné nést průzkumné zařízení.

Švédský premiér Ulf Kristersson při návštěvě Kyjeva nevyloučil dodání švédských stíhaček Jas-39 Gripen Ukrajině. Na případném přesunu letounů se ale podle něj musí podílet mezinárodní koalice, prohlásil podle ukrajinské agentury Unian.

Spojené státy by měly dokázat, že nestojí za zničením plynovodů Nord Stream, které spojují Rusko se západní Evropou. Prohlásila to podle agentury Reuters ruská ambasáda v USA. Moskva považuje zničení plynovodů loni v září za „akt mezinárodního terorismu“ a nedovolí, aby byl zameten po koberec, dodala ambasáda ve svém prohlášení.

Odvolává se na článek amerického investigativního novináře Seymoura Hershe, který napsal, že sabotáž plynovodu mají na svědomí Američané, konkrétně potápěči amerického námořnictva na příkaz prezidenta Joe Bidena. Bílý dům článek kategoricky odmítl a označil ho za „naprosto lživý a čistou fikci“.

Tagy: