Zásadní chvíle války se blíží. Ruská ofenziva je na spadnutí, experti předpověděli její průběh

Na východní frontě války na Ukrajině se něco chystá – shodnou se na tom vojenští experti napříč zahraničními médii. Také Kyjev očekává, že Rusko v příštích několika dnech spustí generální útok. Jak bude vypadat?

Rusko posílá další děla. Ukrajina jich nemá dost. A tanky nedorazí včas. Tak popisuje web amerického časopisu Foreing Policy začátek dlouho očekávané ruské ofenzivy.

Po čtyřech měsících se válka na Ukrajině s největší pravděpodobností dostává z patové situace. K posledním velkým územním posunům došlo v listopadu, kdy se Ukrajincům podařilo osvobodit Cherson. Od té doby se fronta i kvůli příchodu zimy příliš nepohnula. Až na drobné výjimky, Rusům se například podařilo dobýt Soledar a vylepšit si tak pozici při obléhání Bachmutu.

Teď se ale na východě válečné zóny zřejmě schyluje k dalšímu významnému momentu. Shodnou se na tom vojenští analytici ve světě. Usuzují tak zejména z informací o tom, že na východní frontě přibývá ruských vojáků, kvůli čemuž téměř ze dne na den zintenzivněly i útoky na ukrajinské pozice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitva u Bachmutu je největší v tomto roce, má jasno expert. Rusové pociťují drtivé ztráty

Bitvu nejspíš rozhodnou děla

Stále se hraje o Bachmut. Podle expertů to ale nebude jediné místo, kde ruská armáda zkusí prorazit.

„Už teď vidíme, že Rusko zvyšuje vojenskou aktivitu v určitých částech fronty. Poblíž Bachmutu a Kreminny. Objevují se náznaky toho, že se na něco chystají,“ sdělil pro CNBC Jurij Sak, poradce ukrajinského ministerstva obrany.

Jsou to ale hlavně vojáci, noví rekruti, čerstvě mobilizovaní branci, kdo z Ruska přichází na frontu. Ukrajinci si všímají, že vojenské techniky u protivníků nijak zvláště nepřibývá. To buď znamená, že ruský útok nepřijde hned, nebo že Moskva bude spoléhat hlavně na početní východu pěchoty.

List Foreing Policy napsal, že západní tanky nedorazí na Ukrajinu včas, aby je obránci mohli využít k potlačení ruské ofenzivy. Sak proto věří, že chystanou ofenzivu nerozhodnou tanky, ale dělostřelectvo. Střelivo pro artilerii přitom oběma stranám konfliktu dochází.

Kde Rusko udeří?

Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov na začátku února varoval, že Rusko by mohlo zahájit generální ofenzivu symbolicky 24. února – tedy na výročí začátku války. Podle Danilova by mohla Moskva zahájit ofenzivu ze všech stran, tedy ze severu od Běloruska, z jihu od Krymu i z východu od Donbasu.

Poradce ale očekává, že tentokrát bude ruský útok mnohem více koncentrovaný. Podle něj se Rusové budou snažit prorazit primárně na Donbasu, v Doněcké a Luhanské oblasti. Dále na jihu směrem na Záporoží a pokusí se rovněž znovu obsadit Charkovskou oblast. Sak tedy neočekává průlom přes Cherson ani nečekaný útok od severu Ukrajiny.

Kousek po kousku

Takovou vizi sdílí i někdejší zástupce náměstka generálního tajemníka NATO Jamie Shea. Podle něj se bude Rusko soustředit primárně na ovládnutí částí území, které si Moskva přivlastnila v loutkovém referendu. „Hlavním úkolem bude plná okupace čtyř území, které Rusko anektovalo,“ sdělil Shea.

Také dosluhující ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov se domnívá, že Rusko nebude chtít útočit ze všech stran. Útok na Cherson podle něj nedává pro Moskvu smysl, protože Rusové při stažení zničili řadu strategických staveb. Spíše se prý zaměří na Donbas a Záporoží.​​

„Jejich nová taktika teď bude spočívat v plíživých, koncentrovaných pokusech o zabrání území, kousek po kousku,“ sdělil Reznikov pro noviny Ukrajinska pravda.

Tagy:
válka útok Ukrajina Rusko Donbas varianty Záporoží Charkovská oblast Bachmut