USA informovaly Rusko o Bidenově návštěvě Ukrajiny předem. Chtěly předejít konfliktu

Ukrajinci hlásí za necelý rok bojů přes 70 tisíc válečných zločinů. Obávají se, že Rusko přitvrdí v jaderných výhrůžkách. Okupanti podle ukrajinského generálního štábu své invazní plány navzdory vysokým ztrátám nevzdávají. Británie i proto poskytne Ukrajině střely dlouhého doletu, oznámil premiér Rishi Sunak. Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev, USA o jeho návštěvě předem informovaly Rusko.

Americký prezident v pondělí navštívil Kyjev a jednal s tamní hlavou státu Volodymyrem Zelenským. Spojené státy informovaly ruskou stranu o návštěvě několik hodin před Bidenovým odletem. Agentuře Reuters to řekl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Biden strávil v Kyjevě asi pět hodin, přičemž ohlásil další americkou vojenskou pomoc Ruskem napadené zemi.

Ukrajinská generální prokuratura 19. února uvedla, že ruské síly spáchaly na Ukrajině od 24. února 70 490 válečných zločinů a zločinů agrese, píše web Kyiv Independent. Obránci se obávají, že Rusko může zvýšit „jaderné“ vydírání, aby narušilo návštěvu amerického prezidenta v Evropě, uvádí rozvědka spadající pod ukrajinské ministerstvo obrany.

K TÉMATU: V Karlových Varech je úplně mrtvo, hlásá ruská propaganda. Realita je jiná, brání se město

Ukrajina podle britského premiéra Sunaka potřebuje střely dlouhého doletu, dělostřelectvo i obrněná vozidla. A to vše by měla dostat. Londýn chce podle něj Ukrajině pomoci vybudovat také letectvo.

Rusko se totiž svých invazních plánů podle Ukrajinců nevzdává navzdory vysokým ztrátám. „Hlavní úsilí svých útočných operací směřuje po Kupjanské, Lymanské, Bachmutské, Avdijivské a Šachtarské ose,“ napsal ukrajinský generální štáb. Podle britského ministerstva obrany Rusko utrpělo v posledních týdnech rekordní ztráty.

Ruská střela v neděli ráno zasáhla v obci Burhunka nedaleko Beryslavi dvůr domu, v němž žili civilisté. Na místě zemřeli matka, otec a strýc dvou dětí, z nichž jedno utrpělo zranění a je nyní v péči lékařů. Oblastní šéf Oleksandr Prokudin oznámil, že Rusko ostřelovalo oblast více než 50krát, samotná oblastní metropole Cherson utrpěla devět zásahů.

Tagy: