Zelenskyj: Ruští vojáci nechápou, co je důstojnost. Asi je naučili jen zabíjet

Volodymyr Zelenskyj promlouvá k dolní komoře japonského parlamentu 23. března.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval členům Evropské rady za uvalení sankcí na Rusko, ale řekl, že přišly „trochu pozdě“. Mezitím pokračuje 25. den ruské invaze. Ukrajinci obklíčili Rusy ve třech větších městech severozápadně od Kyjeva. Zdá se, že Irpiň už mají znovu téměř pod svou kontrolou. Čtvrteční ruský raketový útok na Charkov si vyžádal minimálně šest obětí. Spojené státy a Evropská unie podniknou konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Spojené státy a Evropská unie podniknou konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích. Poskytnou také další humanitární pomoc napadené Ukrajině a budou dodávat více potravin oblastem světa.

Ukrajinští vojáci obklíčili Rusy ve třech větších městech severozápadně od Kyjeva. Konkrétně jde o Hostomel, Buču a Irpiň. Zdá se, že třetí jmenované město mají Ukrajinci už téměř pod svou kontrolou. Nejméně šest mrtvých a 15 zraněných si v Charkově podle gubernátora vyžádal zásah ruské střely do fronty lidí čekajících na výdej humanitární pomoci.

V důsledku ruské invaze, která začala přesně před měsícem, bylo na Ukrajině zabito 128 dětí a dalších 172 nezletilých Ukrajinců utrpělo zranění. Podle agentury Unian to oznámila ukrajinská generální prokuratura.

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že ruští vojáci v Luhanské, Doněcké, Černigovské a Sumské oblasti ve velkém pálí knihy z místních knihoven. Zapalují prý hlavně historickou a beletristickou literaturu, která nekoresponduje s prokremelskou propagandou. V některých regionech Luhanské oblasti navíc Rusové podle Ukrajinců dělají všechny nezbytné kroky pro zavedení rublu jako oficiální měny.

Ukrajinská armáda oznámila, že u přístavu Berďansk v Azovském moři zničila ruskou výsadkovou loď Orsk. Moskva informaci zatím nekomentovala.

Tagy: