sledujeme živě

Z Azovstalu byli evakuováni všichni starci, ženy a děti. Rusové ostřelovali Oděsu

Souhrn událostí

  • Jill Bidenová navštíví Slovensko, setká se i s uprchlíky.
  • USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc.
  • NATO očekává v následujících týdnech eskalaci války.
  • Moskva tvrdí, že ruská armáda v Charkovské oblasti zničila část západních zbraní.

Ruská armáda při nočních útocích zničila velkou část vojenského vybavení dodaného na Ukrajinu z USA a evropských zemí. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Naopak britské ministerstvo obrany uvedlo, že ruská armáda má v bojích na Ukrajině velké ztráty ve svých nejlepších jednotkách a přichází o pokročilou techniku. Z Azovstalu byli podle vicepremiérky Iryny Vereščukove evakuováni všichni starci, ženy a děti. Rusové ostřelovali Oděsu.

Na Slovensko Bidenová zamíří v sobotu. V neděli, na Den matek, se podle programu setká v Košicích a v obci Vyšné Nemecké s ženami a dětmi, které uprchly z Ukrajiny kvůli ruské invazi. V pondělí se před odletem zpátky do Washingtonu setká s představiteli slovenské vlády i se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, píše AP.

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc. Součástí nového balíčku je dělostřelecká munice, radary a další vybavení. Oznámil to americký prezident Joe Biden. Částku pomoci neupřesnil, jeden z úředníků však agentuře Reuters řekl, že hodnota pomoci je 150 milionů USD (3,6 miliardy korun).

NATO očekává v následujících týdnech eskalaci války na Ukrajině, řekl generální tajemník Jens Stoltenberg. V noci byla při ostřelování zničená budova Skovorodynova muzea v Charkovské oblasti.

Ruská armáda má v bojích na Ukrajině velké ztráty ve svých nejlepších jednotkách a přichází o pokročilou techniku. Ve svém pravidelném přehledu k situaci na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany. Podle informací přišla ruská armáda nejméně o jeden moderní tank T-90M. Nejlepší ruské jednotky včetně těch nasazených na Ukrajině jich mají k dispozici asi sto.

Ruská armáda při nočních útocích zničila velkou část vojenského vybavení dodaného na Ukrajinu z USA a evropských zemí. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Zbraně dodané západními státy byly zničeny poblíž železniční stanice v Bohoduchivu v Charkovské oblasti.

Tagy: