ZOH: Neuvěřitelné, že se to povedlo, raduje se Sáblíková z bronzu

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zajela v závodu na pětikilometrovém okruhu v Pekingu v čase 6:50.09 a získala bronz. Předčily ji zlatá Nizozemka Schoutenoá a stříbrná Kanaďanka Weidemanová. Již brzy ráno se v alpském lyžování představil Jan Zabystřan, který byl po sjezdu devátý. Nadějnou pozici ale nepotvrdil ve slalomu, kde upadl, a závod tak nedokončil. Slovenští hokejisté se sice v 6. minutě dostali do vedení proti Finsku, nakonec ale hráčům Suomi podlehli 2:6.

Sáblíková, která jela už ve čtvrté jízdě, prosvištěla trať časem 6:50.09. Poté s napětím čekala na další dvě dvojice. Překonala ji pouze stříbrná Isabelle Weidemannová a zlatá Irene Schoutenová.

29letá Schoutenová v poslední rozjížďce udržela vysoké tempo a časem 6:43,51 minuty překonala olympijský rekord. Ten dosud držela Němka Claudia Pechsteinová ze Salt Lake City. 34letá Sáblíková už na „pětce“ brala zlato na olympiádách v roce 2010 a 2014. V Pchjongčchangu 2018 pak dosáhla na stříbro. Celkově už má česká rychlobruslařka sedm olympijských medailí.

Z kombinace sjezdu a slalomu vzejde nejvšestrannější lyžař v alpských disciplínách. Jan Zabystřan držel po úvodní části – sjezdu – deváté místo. Český závodník ale nezvládl slalom, kde upadl v první části tratě.

V osm hodin ráno odstartoval závod v klasickém lyžování na 10 kilometrů klasicky. Českým závodnicím se však příliš nepovedl. Petra Nováková skončila na 30. místě, Kateřině Janatové náleží 34. pozice a Petra Hynčicová se nevešla do první čtyřicítky.

Tagy:
Slovensko Olympijské hry Finsko hokej Martina Sáblíková rychlobruslení Jan Zabystřan Petra Nováková Kateřina Janatová Petra Hynčicová Zimní olympijské hry 2022 Zimní olympijské hry Alena Procházková