Ztrestejte teroristy, zuří Rusové kvůli atentátu. Šéf vagnerovců překvapil

Rusové zuří kvůli atentátu na blogera Maxima Fomina, útok označují za teroristický. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin však dle Institutu pro studium války (ISW) podivně prohlásil, že „kyjevský režim obviňovat nebude“. Ukrajina v neděli představila plán kroků, které chce podniknout poté, co získá zpět kontrolu nad okupovaným Krymem. Americký a ruský ministr zahraničí spolu telefonicky hovořili – Blinken Lavrova vyzval, aby Rusko propustilo zadrženého novináře.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ruští představitelé a propagandisté obvinili Ukrajinu ze zinscenování „teroristického útoku“ s cílem zavraždit Maxima Fomina, píše ISW. Čtyřicetiletý „Tatarskij“ zahynul v kavárně v centru Petrohradu po explozi bomby. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová obvinila Kyjev z Fominovy vraždy a pochválila ruské blogery za jejich válečné zpravodajství, a to i přesto, že často ministerstvo kritizují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kyjev vyznamenal 21letého „Predátora“. Podívejte se na nejautentičtější záběry z války

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin překvapil, když v neděli prohlásil, že za smrt Fomina a ruské ultranacionalistické osobnosti Darji Duginové „nebude vinit kyjevský režim“, což naznačuje, že ukrajinští agenti ve skutečnosti za útoky odpovědní nejsou. Prigožin poznamenal, že za podobné útoky může být odpovědná skupina radikálů nespojených s ukrajinskou vládou.

Na návštěvu Kyjeva v pondělí ráno přicestoval německý vicekancléř Robert Habeck. S představiteli Ukrajiny chce jednat především o poválečné obnově země napadené před více než rokem Ruskem. Německý vicekancléř a ministr hospodářství je na Ukrajině poprvé od začátku války, napsala agentura DPA.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v neděli představil plán kroků, které chce Kyjev podniknout poté, co získá zpět kontrolu nad okupovaným Krymem. Obsahuje mimo jiné záměr zbourat strategický most, který spojuje okupovaný černomořský poloostrov s Ruskem, nebo trestní stíhání Ukrajinců, kteří pracovali pro ruskou správu Krymu. Danilov plán zveřejnil v době, kdy se ukrajinská armáda připravuje na jarní protiofenzívu v naději, že po více než 13 měsících války dosáhne nových rozhodujících úspěchů a ukončí ruskou válku. Informovala o tom agentura AP.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov spolu v neděli telefonicky hovořili. Předmětem telefonátu byl zadržený novinář amerického listu The Wall Street Journal Evan Gershkovich. Blinken vyzval Rusko, aby reportéra okamžitě propustilo. Lavrov podle agentury Reuters uvedl, že je „nepřijatelné“, aby Washington případ „politizoval“.

Tagy: