Atentát na blogera byl terorismus, tvrdí Moskva. Úřady obvinily zadrženou ženu

Ruské úřady obvinily z terorismu ženu podezřelou z atentátu na ruského vojenského bloggera v Petrohradu. Putinova armáda pokračuje v ostřelování celé Ukrajiny, intenzita úderů však klesá. U Bachmutu obránci odrazili několik útoků. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin dle amerického Institutu pro studium války (ISW) nad městem vztyčil ruskou vlajku s nápisem na památku zavražděného válečného bloggera Maxima Fomina. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu navštíví Polsko, rolníci hrozí protesty.

Ruské úřady obvinily Darju Trepovovou z terorismu, informovala agentura Reuters. Šestadvacetiletá žena podle nich nese zodpovědnost za smrt propagandistického bloggera Vladlena Tatarského (vlastním jménem Maxima Fomina). V petrohradské kavárně mu měla předat sošku s výbušninou. Ta explodovala, přičemž zabila Tatarského a zranila další desítky lidí. Podle Moskvy šlo o akci organizovanou Ukrajinci.

Ruští okupanti za posledních 24 hodin provedli 21 leteckých útoků, tři raketové údery a více než 33 dělostřeleckých útoků ze salvových raketometů, které mířily zejména na civilní infrastrukturu a na obydlené oblasti. Mezi civilním obyvatelstvem jsou zranění. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu. Intenzita ruského ostřelování v posledních dnech klesá.

Ukrajincům se povedlo za uplynulý den odrazit dalších 69 ruských útoků. Nejtvrdší boje zuří u Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Prigožin vztyčil naproti budově bachmutské městské správy ruskou vlajku s nápisem na památku zavražděného milblogera Maxima Fomina a prohlásil, že Vagner „legálně kontroluje“ Bachmut, ačkoli ukrajinské jednotky zůstávají v západní části města. Kyjev prohlášení o dobytí města odmítá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rukojmí jménem jaderná elektrárna. Co se stane v Záporoží, když Ukrajinci prorazí?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijede ve středu na oficiální návštěvu Polska. Na Twitteru to oznámila kancelář polského prezidenta Andrzeje Dudy. Polští rolníci hrozí, že budou v den návštěvy protestovat proti dovozu ukrajinského obilí.

Finsko se v úterý oficiálně stává členem Severoatlantické aliance. Necelý rok po podání přihlášky, k němuž se spolu se Švédskem rozhodlo kvůli ruské invazi na Ukrajinu, se stane 31. členskou zemí NATO. Slavnostní ceremoniál vyvěšení finské vlajky v alianční centrále v Bruselu bude předcházet zasedání ministrů zahraničí, kteří projednají mimo jiné další vojenskou podporu Kyjeva včetně jejího víceletého výhledu.

Tagy:
válka Vladimir Putin atentát Polsko Ukrajina Petrohrad on-line Andrzej Duda Dmitrij Peskov Rusko Kyjev dobytí Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Interfax Alexej Anatoljevič Navalnyj Bachmut