Nový operační systém Windows 11 je venku, pro některé zdarma. Rozjede ho váš počítač?

Operační systém Windows 11 je již oficiálně k dispozici širší veřejnosti. Vlajkový software společnosti Microsoft by měl časem nahradit dosavadní osvědčené „desítky“, které používá většina současných domácích i pracovních počítačů na světě. Co nového Windows 11 přinesou, jak je půjde získat zdarma a nakolik výkonný stroj bude třeba pro bezproblémový chod systému?

Co nového Windows 11 přináší?

Co do funkcí nejde o tak obří posun. Největší změny se týkají vizuální stránky a uživatelského rozhraní. Hlavní lišta s tlačítkem Start se přesune doprostřed (pro pohodlnější ovládání na dotykových zařízeních), některé ikonky změní vzhled a okna „zakulatí“ své rohy.

Devízou má být upravitelnost pracovní plochy. Okna nástrojů půjde různými způsoby pevně ukotvit podle potřeby uživatele, což má eliminovat překlikávání mezi otevřenými programy a zefektivnit práci v systému. Lidé tak budou mít na očích přesně to, co si sami určí. nebude chybět ani možnost se přihlásit do systémů pomocí čtečky prstů, skenu obličeje či SMS kódem, jak je to již standardem třeba u mobilních systémů.

Jakých dalších novinek se systém dočká?

Windows 11 opustí dosavadní komunikační program Skype a nahradí jej aplikací Microsoft Teams, která bude automaticky součástí systému. Velký důraz kladou vývojáři na takzvané widgety, což jsou jednotlivé nástroje – ať už jde o ukazatel počasí, výběr zpravodajských novinek, kalkulačku či panel se stavem akcií. Konkrétní programy mimo ty předinstalované půjde dále stahovat přes Microsoft Store.

Windows 11 počítá také s lepší integrací předplatného Xbox Game Pass. Skrze něj půjde spustit více než 100 různých her z poměrně bohatého katalogu, a to včetně několika vysokorozpočtových titulů, jako FIFA 2021 či nový Age of Empires.

Mimo jiné se počítá i s podporou aplikací pro mobilní systémy Android. Háček je ale v tom, že prozatím půjdou oficiální cestou nainstalovat pouze aplikace, které budou dostupné přes Amazon Store, nikoliv skrz klasický Google Play. Microsoft tento plán odložil s tím, že androidí programy zpřístupní k instalaci někdy v průběhu roku, ne při vydání systému.

Budou Windows 11 zdarma?

Všichni uživatelé legální verze Windows 10 dostanou možnost přejít na nový systém zcela bezplatně. Zpřístupní se jako aktualizace systému v rámci služby Windows Update, skrze kterou se stahují nové opravné balíčky a nástroje. Kdy se operační systém dostane do nových notebooků a počítačů v předinstalované podobě, se v tuto chvíli neví.

Předpokládá se ale, že postupem času – zřejmě s příchodem předvánoční sezóny – se budou čím dál častěji objevovat na prodávaných zařízeních. Samostatný Windows 11 bude nejspíše něco stát, pakliže se někdo rozhodne pro stroj bez předinstalovaného systému.

Kdy se nový systém zpřístupní?

Třebaže oficiální zpřístupnění Windows 11 veřejnosti spadá na 5. října, Microsoft se rozhodl bezplatnou aktualizaci spustit v několika fázích. Ne všichni se tedy okamžitě dostanou k novému operačnímu systému a způsob výběru, které přístroje se této novinky dočkají přednostně, není zcela jasný.

Počítá se, že většina uživatelů dostane možnost aktualizace systému zdarma v prvním čtvrtletí příštího roku, ke všem by se měla dostat nejpozději v půlce srpna 2022. Výjimku tvoří lidé, kteří se zapojili či zapojí do testovacího programu Windows Insider, kde se k systému dostanou přednostně.

Půjde systém i po instalaci vrátit zpět do Windows 10?

Pokud se komukoliv nebude nový systém líbit, bude možné se vrátit zpět do staršího, ale osvědčeného operačního systému. Takzvaný roll-back ale bude časově omezený – počítá se se zhruba 10 dny. Po této lhůtě tato možnost zmizí a obnova původního Windows 10 bude už o něco obtížnější, třebaže ne nemožná.

Co bude s operačním systémem Windows 10?

Podpora masivně rozšířených „desítek“ neskončí. Na systém budou nadále vycházet nové aktualizace a sami vývojáři programů i her počítají s tím, že jejich software zůstane kompatibilní s Windows 10 minimálně v nejbližších pěti letech.

Microsoft nicméně zmínil, že podpora systému z jeho strany skončí nejspíše 14. října 2025 – v tu dobu přestanou vycházet opravné balíčky a aktualizace, což může znamenat pomalejší chod systému i vyšší zranitelnost.

Jak velké požadavky na hardware má Windows 11?

V porovnání s aktuálně nejrozšířenějším operačním systémem jsou nároky na výkon o poznání vyšší. Jinými slovy lidé, kteří dokázali na svém počítači rozjet Windows 10, nemusí nutně rozchodit Windows 11, případně se budou potýkat s nefungujícími programy či úplným zaseknutím počítače. Níže v tabulce je výpis hardwarových nároků starého i nového operačního systému od Microsoftu.

Hardware Windows 10 Windows 11
Procesor 1×1 GHz a rychlejší 2x1 GHz a rychlejší
Operační paměť (RAM) 1 GB 4 GB
Volné místo na disku 16 GB (pro 32bitový systém) či 32 GB (pro 64bitový systém) Okolo 64 GB
Grafická karta Modely podporující rozhraní DirectX 9 a WDDM 1.0 Modely s podporou rozhraní DirectX 12 a WDDM 2.0
Rozlišení obrazovky 800x600 pixelů 1 280×720 pixelů

U notebooků platí také požadavek pro dotykovou plochu, Bluetooth a později i webkameru. Drtivá většina prodávaných modelů ale má všechny tyto zmíněné náležitosti k dispozici. U stolního počítače webkamera ani další komponenty potřeba nebudou. Microsoft ale paradoxně odstřihne možnost instalace Windows 11 pro svou sérii zařízení Surface.

Windows 11 nově požadují ke spuštění i takzvaný bezpečnostní kompresor TPM 2.0, což ale může být pro řadu lidí kamenem úrazu. Není totiž součástí všech počítačů, zejména těch starších. S identifikací nicméně pomůže nástroj v následujícím bodě.

Jak zjistit, zda počítač opravdu rozchodí Windows 11?

Prakticky na to stačí pár kliků. V případě jakýchkoliv nejistot Microsoft vydal bezplatný nástroj zvaný PC Health Check (Kontrola stavu osobního počítače – instalace probíhá v češtině), který si může kdokoliv stáhnout na stránkách společnosti.

Po instalaci program podle diagnostiky počítače zjistí, zda zapojený hardware nabízí dostatečný výkon pro bezproblémový chod Windows 11. V opačném případě vyskočí upozornění, že by s instalací nového operačního systému mohly přijít problémy. Rovněž se ukáže, které konkrétní komponenty počítače bude potřeba vyměnit nebo vylepšit.

Tagy: