Opusťte Ukrajinu, vyzývá své občany ambasáda USA. Na pomoc vlády nespoléhejte, upozorňuje

Velvyslanectví Spojených států na Ukrajině vyzvalo své občany, aby neprodleně opustili zemi. V oficiálním prohlášení upozornilo, že se mohou stát ruským vojenským cílem. Naposledy ambasáda k podobné výzvě přistoupila v polovině února ještě před vypuknutím války.

„Situace na Ukrajině je kvůli pokračujícím útokům Ruska nadále nebezpečná a nepředvídatelná,“ uvedlo velvyslanectví USA na Ukrajině ve svém prohlášení. Občany upozorňuje, aby do země nejezdili. Těm, kteří už tam jsou, doporučuje, aby okamžitě odjeli, pokud jim to jejich prostředky umožňují.

Ambasáda zveřejnila bezpečnostní instrukce pro občany, kteří se navzdory této výzvě rozhodnou v zemi zůstat. V několika bodech jim radí, jak se zachovat v případě útoku.

„Je důležité znát polohu nejbližšího úkrytu nebo bezpečného prostoru v okolí. V případě minometné nebo raketové palby postupujte podle pokynů místních úřadů a okamžitě vyhledejte úkryt,“ zdůrazňuje velvyslanectví.

Američany dále vyzývá, aby se ujistili o platnosti svých cestovních dokladů a měli připravený vlastní krizový plán, který nespoléhá na pomoc americké vlády.

Prohlášení bylo vydáno v reakci na čtvrteční ruský raketový útok na město Vinnycja, který si vyžádal podle ukrajinských úřadů nejméně dvaatřicet obětí.

Společně s dalšími zeměmi se Spojené státy rozhodly ukončit činnost své ambasády v Kyjevě a přesunout její působení do Lvova. Podobně reagovaly už v polovině února, činnost úřadu tam pak obnovily až v květnu.

Tagy: