Ósakaovou kritizuje i Hantuchová: Pokud nezvládá tiskovku, bude lepší vůbec nehrát

Jako kdybyste po soupeřce chtěli, aby vám hrála jen do bekhendu, jinak hrát nebudete. Tak mluví bývalá slovenská tenistka Daniela Hantuchová o neochotě současné světové trojky Naomi Ósakaové chodit na tiskové konference. Japonka a novináři, to je aktuální téma posledních týdnů a měsíců. Podle Hantuchové je velmi chladný přístup Ósakaové k médiím závadný především proto, že jsou nedílnou součástí sportu. Bez nich by neexistovalo království s tučnými odměnami.

Že tiskové konference pro Naomi Ósakaovou nejsou něčím, v čem by se vyžívala, bylo vidět znovu minulý týden na turnaji v Cincinnati. Po – nutno říct – necitlivě položené otázce od jednoho z novinářů opustila se slzami v očích místnost. Už delší dobu mluví o tom, že se potýká s depresemi a mediální výstupy jí na psychickém klidu příliš nepřidají.

I tak si ale někdejší elitní hráčka Daniela Hantuchová myslí, že by se měla Ósakaová se situací vypořádat lépe. „Tiskové konference jsou prostě součástí naší práce. Přesně to se totiž skrývá za označením profesionální sportovec. Pokud nejste připravení na tiskovku, bylo by lepší vůbec na turnaji nehrát. Bez médií bychom nikdy nevydělávali takové peníze, tak jednoduché to je,“ řekla Slovenka, která to v žebříčku WTA dotáhla až na páté místo, pro magazín Tennis365.

Příběh o japonské superhvězdě a tiskových konferencích se začal psát letos v květnu. Před grandslamem Roland Garros Ósakaová ohlásila, že po zápasech nebude novinářům poskytovat odpovědi, ačkoliv je to povinné. Chtěla tím chránit své duševní zdraví. V bojkotu tiskovek pokračovala až do minulého týdne a zmíněného Cincinnati. Svým přístupem rozdělila veřejnost, měla své zastánce, ale také pořádný tábor kritiků.

Nesdílela bych problémy s celým světem

„Když nastoupí do turnaje a řekne, že nebude dělat tiskovky, je to jako říct: ‚Budu hrát, ale jen když mi soupeřky budou hrát do bekhendu.‘ Nebo: ‚Dnes se mi nechce podávat, tak budu jen na returnu.‘ Je to neuctivé vůči pořadatelům turnajů,“ měla jasno Hantuchová a trochu si do Ósakaové rýpla. „Pokud ze sebe chce shodit nějaký tlak, nejlepší by nejspíš bylo vyhýbat se sociálním sítím. S tím bych začala,“ poznamenala k tomu, že Japonka je především na Instagramu velmi aktivní.

Rodačka z Popradu dále uvedla, že „posadit se na půl hodiny před novináře a povídat si o sportu není žádnou raketovou vědou“. A že je to to nejmenší, co může pro pořadatele turnajů udělat.

„Všichni hráči mají nějaké problémy mimo kurt, je to součást života. Osobně bych to tolik nesdílela s celým světem, raději bych vyhledala profesionální pomoc, možná na chvíli odešla do ústraní, abych získala novou perspektivu a chuť,“ uzavřela.

O mentálním zdraví Ósakaová mluví vedle svých podnikatelských aktivit a pomáhání ostatním v chystaném zářijovém čísle populárního magazínu Women's Health, na kterém obsadila titulní stránku.

Tagy: