S pátráním po Julii pomůže speciální jednotka z Alp. Česká policie prosí o pomoc svědky

Osmiletou Němku, která se ztratila na Domažlicku, našli.

Osmiletou dívku se stále nepodařilo najít

Pátrání po osmileté Julii z Německa, která se v neděli ztratila při hře v lese v okolí Čerchova na Domažlicku, pokračovalo i v noci na úterý, ovšem bez výsledku. Ten přišel až během úterka, dívku se podařilo najít – hlavně díky záchranářům, kteří nepolevovali ve svém úsilí. „Děláme vše pro to, abychom Julii našli živou. Všichni do toho dáváme srdce,“ sdělil mluvčí hornofalcké policie Florian Beck.

Jen chvíle bez dozoru se pro rodiče osmileté dívenky proměnila v noční můru. Společně s dcerou, šestiletým synem a devítiletým synovcem se v neděli vydali přes německé hranice do Česka na pěší túru. V lese u Čerchova na Domažlicku si chtěli cestu zpět zpříjemnit hrou stopovačka, děti se však od dospělých vzdálily příliš daleko a všechny se ztratily.

„Děti utíkaly dopředu a rodiče je ztratili z dohledu. Chlapci pak potkali cyklistku, která s nimi čekala na dospělé, dívka ale byla pryč,“ přiblížil mluvčí hornofalské policie Florian Beck webu bz-berlin.de. Zhruba v půl šesté odpoledne manželé z Berlína zalarmovali policisty, kteří okamžitě vyhlásili po jejich dceři pátrání.

Hledali ji i celou noc na pondělí, kdy teploty klesaly pod bod mrazu. Ve chvíli, kdy ji viděli naposledy, měla dívka na sobě modrou bundu, tmavé kalhoty a červené boty. Oblečení však nebylo dostatečně teplé, aby Julii ochránilo před nočním chladem.

Nelze najít směr

„Takové teploty kolem bodu mrazu jsou samozřejmě nebezpečné. Děláme vše pro to, abychom Julii našli živou. Všichni do toho dáváme srdce,“ uvedl Beck. Do akce se zapojili jak záchranáři z Česka, tak Německa. Ze vzduchu prostor monitorovaly vrtulníky s termovizí, na zemi pomáhalo i téměř 40 kynologů s vycvičenými psy. Ti však nejdříve nedokázali určit konkrétní směr, kterým se mohla dívka vydat.

Rodina dívky byla na místě v péči odborníků. Matka záchranářům ukazovala, ve kterých místech se dívka ztratila. „Jsou to velmi milé děti. Rodinu tak dobře neznám, ale samozřejmě jí držíme palce a doufáme, že se holčička brzy najde nezraněná,“ sdělila médiím sousedka z bytového domu v berlínském Buchu. Oba rodiče podle ní pracují a hodně cestují.

„Budeme po Julii pátrat, dokud ji nenajdeme,“ zdůrazňoval bavorský ministr vnitra Joachim Hermann. V pondělí večer proto záchranáři opět nepolevili ve svém úsilí a pokračovali v pátrání i v noci.

„Do pátrací akce se zapojily stovky policistů a hasičů. Společně udělali několikasetmetrovou rojnici a propátrávali lesní porost. Bohužel zatím s negativním výsledkem. Spolupracujeme s německými policisty, probíhají schůzky českého velitele opatření a německého koordinátora,“ hlásila v úterý ráno CNN Prima NEWS domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Policisté prověřují i další verze

Doplnila, že po dívce budou pátrat tak dlouho, dokud se nenajde. „Nadále budeme připravovat nová opatření a budeme doufat, že se ji podaří najít živou a zdravou,“ uvedla Brožová. Podle německé stanice Bayerischer Rundfunk měla nově pomáhat také policejní jednotka z bavorských Alp, jejíž členové jsou speciálně vyškolení pro zásahy v horském terénu.

Děvčátko hledaly záchranné týmy policistů z pořádkové, dopravní policie, ze zásahové i pořádkové jednotky, studenti z policejní školy, profesionální i dobrovolní hasiči. Na pomoc přijeli v pondělí i s technikou pracovníci ze šumavského národního parku a lesníci Městských lesů Domažlice, kteří měli zkušenosti s pohybem v zalesněné krajině. Do hledání se zapojily české i německé vrtulníky, na místě byli čeští i němečtí kynologové se služebními psy.

Nakonec přišla dobrá zpráva, dívenku se povedlo najít a byla předána do péče zdravotníků.

Tagy: