Otřesné podmínky transportu koní z Irska do Čech. Byli vyhublí a trpěli záněty

Týraní koně

Organizátorka transportů koní z Irska čelí trestnímu oznámení poté, co CNN Prima NEWS upozornila na případ týrání zvířat. Koně mířili na Tachovsko, inspektoři při kontrole zjistili, že jsou v zuboženém stavu. Žena, která převozy zařizuje, ale pochybení odmítá.

„V tomhle zdravotním stavu, v jakém nyní je, se nedá ani uspat, protože už hrozí, že se ze sedativ neprobere,“ zhodnotila stav jednoho z koní podkovářka Michaela Kalinová. Celkem 16 koní mělo po čtyřdenním transportu z Irska kašel, přerostlá kopyta, plísně, a byli vyhublí.

Chovatelka Petra Štěpánová, která si koně nechala dovézt ženou z Rakovnicka, proto kontaktovala veterináře. „Při transportu zvířat byl porušen veterinární zákon,“ konstatoval poté Richard Bílý z Krajské veterinární správy. Majitelka zvířat je zdrcená. „Mrzí mě, jak se koně přepravují a jak se s nimi zachází,“ reagovala.

Zvířata se podařilo zachránit

Organizátorka dovozu koní Kristýna S. ale jakékoliv pochybení odmítá. „Krajskou veterinární správu kontaktoval můj právník i já a žádnou odpověď stále nemáme,“ sdělila .

Veterinární inspektoři společně s Českou plemenářskou inspekcí provedli později na farmě na Tachovsku další kontrolu. „Žádný kůň nemusel být utracen, žádný neuhynul, všechny se podařilo stabilizovat, zaléčit,“ popsal Bílý. Podle chovatelky šlo přitom už o několikátý problematický transport z Irska.

„Zmíněná přeprava je přímo týrání zvířat, koně jedou čtyři dny v uzavřeném kamionu, ve kterém neměli podestýlku ani krmení,“ potvrdil Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů Studánka.

Koně dovezeného stejným způsobem má i chovatelka z Kladna Iveta Frühauefová. „Dodneška z kobyly padají červi a má obrovské záněty na obou nohách,“ řekla chovatelka.

Veterinárním inspektorům se ale po posledním případu podařilo vyjednat s irskou stranou nová pravidla. „Dojde k zásadnímu zpřísnění dozoru při naloďování koní na trajekty,“ uvedl Bílý.

O případ se už zajímá i organizace Hlas zvířat. „V souvislosti s odvysílanou reportáží na CNN Prima NEWS, která nám doplnila určité informace do celé skládačky, jsme podali obsáhlé trestní oznámení z několika trestných činů,“ řekl její advokát Robert Plicka. V případě prokázání viny hrozí organizátorce dovozu koní pět až deset let vězení a zákaz chovu zvířat.

Tagy: