Otřesy přišly hned po varování. Reportér CNN Prima NEWS popsal pohromu v Japonsku z místa

Následky zemětřesení v prefektuře Išikawa.

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Jak to na místě vypadá?

Varování před blížícím se zemětřesením přišlo lidem v Japonsku na mobilní telefony jen několik vteřin před tím, než byly cítit první otřesy, vylíčil reportér CNN Prima NEWS Adam Křivánek. O nadstandardně silném jevu se mohl přesvědčit i ve městě Cukuba na východě země, relativně daleko od epicentra. Otřesy tam nebyly ničivé, ovšem byly mnohem výraznější a delší než při jinak relativně běžných menších zemětřeseních v dané oblasti.

Upozornění, které tamní úřady posílají na mobilní telefony, bylo podle Křivánka velmi hlasité a nešlo přeslechnout. „Je to způsob, jak univerzálně upozornit všechny občany. Přišlo pár vteřin před tím, než jsme pocítili otřesy. Nebylo to nic tak zásadního. Na druhou stranu ve srovnání s jinými dny, kdy je občas pociťujeme, byly mnohem výraznější a delší,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrcující záběry po zemětřesení v Japonsku. Zkáza, strach o život a ulice zmačkané jak papír

Otřesy podle něj trvaly zhruba jednu až dvě minuty. „Opravdu to bylo mnohem výraznější. Začínali jsme se sami sebe ptát, jestli to není někde v naší blízkosti,“ řekl Křivánek. K zemětřesení se podle něj upíná pozornost veškerých japonských médií i proto, že úřady vydaly nejsilnější varování před možnou tsunami od roku 2011, kdy se stala havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě. Výstraha před vlnou velkého rozsahu platila pro oblast kolem epicentra, později byla zmírněna.

Zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně zasáhlo v pondělí centrální část Japonska u Japonského moře. Otřesy připravily o život nejméně tři lidi, bilance ale patrně poroste. Na 51 tisíc osob z pěti různých prefektur dostalo pokyn k evakuaci. Také ruské úřady na ostrově Sachalin a ve dvou městech na Dálném východě varovaly před tsunami, na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní i Severní Korea. Podle mluvčího japonské vlády v důsledku zemětřesení nevznikly žádné problémy v provozu jaderných elektráren. Katastrofa poškodila nebo zničila řadu budov, desetitisíce domácností odstřihla od proudu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemětřesení s hrozbou tsunami nedávno zasáhlo i Filipíny

Tagy: