Pandemie? Nezájem, máme titul. Slavii mohou oslavy Rangers pomoct, říká brankář Zlámal

V ulicích Glasgow, a zejména v prostoru před stadionem Ibrox, se o víkendu zapomnělo na to, že svět bojuje s pandemií. Fotbalový klub Rangers FC totiž po deseti letech a dlouhé nadvládě znepřáteleného glasgowského rivala získal titul. „Zvlášť po tom dlouholetém vysmívání od příznivců Celticu šlo těžko zařídit, aby lidé dodržovali nějaké rozestupy,“ říká pro CNN Prima NEWS brankář Zdeněk Zlámal, který ve Skotsku působí třetím rokem. A teď je zvědavý, jak si „Jezdci“ povedou ve čtvrtek v osmifinále Evropské ligy proti Slavii Praha.

Obří davy oděné do klubových – modrých – barev, skoro každý člověk měl kolem krku šálu, viditelnost snižovaly dýmovnice. Dekáda bez titulu ve skotské Premiership, kde o mistrovskou trofej bojují prakticky jen dva celky, je strašně dlouhá doba. O to více se současný úspěch musel oslavit. Hlavním hrdinou je trenér Steven Gerrard, hráčská legenda anglického Liverpoolu. Za současných okolností nemohl přijít mezi nadšením bouřící fanoušky, tak jim aspoň zamával skrze okno stařičkého stadionu Ibrox.

„Gerrard je teď velmi populární. Celtic to tady válcoval 10 let, Rangers měli finanční problémy,“ zmiňuje gólman Zdeněk Zlámal působící v klubu Heart of Midlothian, který v tomto ročníku zatím úspěšně bojuje o návrat do nejvyšší soutěže, z níž před rokem vypadl. Ony finanční problémy poslaly Rangers v roce 2012 až do čtvrté ligy. Věrnost skotských fanoušků lze ale těžko popisovat. Zlámal jí pojmenovává jako náboženství.

„Co jsem se tak bavil například s naším kapitánem Stevenem Naismithem, který Rangers dobře zná, protože za ně hrával před tím, než sestoupili, loajalita fanoušků byla i ve čtvrté lize obrovská. I v těchto chvílích chodil občas plný stadion. Tady to zkrátka znamená více než fotbal, lidé jsou tím úplně posedlí,“ uvádí Zlámal.

Gerrard splatil důvěru

I díky neustálé podpoře se klub založený už v roce 1872 vyškrabal během čtyř sezon zpět mezi elitu. Napřed to trochu skřípalo. Až s příchodem Stevena Gerrarda v roce 2018, kterému tím začala trenérská premiéra, se pomalu najelo na správnou kolej. Minimálně herně, výsledkově to občas skřípalo.

Dokládá to Zlámal: „Když jsem do Skotska přišel (také v létě roku 2018, pozn. red.), měli jsme pak šňůru, kdy jsme vyhráli 10 zápasů v řadě. Až Rangers nás porazili. Gerrard začal budovat tým, dostal velkou důvěru a teď ji pořádně splatil. Ale měli období, kdy ztráceli se slabšími soupeři – i my jsme je v minulé sezoně dvakrát porazili. Nedokázali podávat vyrovnané výkony.“

I přes to nebylo na místě, že by se Gerrard poroučel. „Status legendy mu asi dost pomohl a vedení ho podrželo. Nicméně na ostrovech je to trochu jiné. Trenérům dávají daleko větší důvěru než v Čechách. A jak je vidět, vyplácí se to,“ hodnotí Zlámal.

V aktuální sezoně si každopádně všechno sedlo. Ze 32 zápasů v lize jich Rangers vyhráli 28, pak jen čtyřikrát remizovali. Dostali pouhopouhých devět gólů. Výsledkem je dvacetibodový náskok na Celtic, který má zkrátka povinnost být rivalovi vždy minimálně na dostřel, nicméně spíše se nacházet nad ním. Ale letos jsou „modří“ jinde.

„Odpovídá to reálné situaci. Celtic si prochází určitou krizí. Svědčí o tom také fakt, že jsme s nimi v prosinci hráli finále poháru a prohráli jsme až na penalty. A to si myslím, že jsme si i zasloužili vyhrát. Čeští fanoušci mohli momentální stav Celtiku vidět na podzim. Sparta Praha v domácí lize nedominovala a dokázala mu v Evropské lize dát dvakrát čtyři góly (Sparta vyhrála 4:1 a 4:1, pozn. red.). Celtic určitě není na vlně, naopak Rangers hrají krásný útočný fotbal a tahle sezona jim sedla,“ podotýká Zlámal.

Výsledkem je 55. ligový titul v klubové historii. Žádnému jinému týmu na celé planetě se nepovedlo vyhrát nejvyšší soutěž vícekrát. To byl další důvod, proč fanoušci – korona, nekorona – vyrazili do ulic. „Navzdory covidu se slavilo ve velkém. Premiérka (Nicole Sturgeonová, pozn. red.) logicky nedoporučovala oslavy, ale samozřejmě fanoušci si to po 10 letech chtěli pořádně užít. Zvlášť po tom dlouholetém vysmívání od příznivců Celtiku šlo těžko zařídit, aby dodržovali nějaké rozestupy,“ konstatuje 35letý Zlámal.

Všichni fanoušci Celticu budou fandit Slavii

Oslavy uvnitř samotného kádru se však musely zavčasu utnout. Už ve čtvrtek totiž Rangers čeká v osmifinále Evropské ligy souboj s pražskou Slavií, která v prvním kole play-off vyřadila hvězdný Leicester City. „Sám osobně lehce favorizuji Slavii. I když si myslím, že kvalitu kádru mají Rangers pořád lepší. Výborně hraje Ryan Kent, který přišel z Liverpoolu, daří se například také Glenu Kamarovi. Ten možná není až tak vidět, ale za mě je to jejich nejlepší hráč. Pro Slavii je výhoda, že nebude hrát kapitán James Tavernier,“ říká Zlámal, který se sám ve Slavii mihl v sezoně 2010–⁠2011.

Podle jeho slov ve Skotsku úplně neví, co od dvojzápasu čekat. Podobná situace panuje i v České republice. „V Čechách fanoušci očekávají, že Slavia přes Rangers projde, tady je to naopak.“ Pražanům by v očích Zlámala mohlo hrát od karet, že glasgowští hráči za sebou mají oslavy titulu. „Nemusí být tolik soustředění. Co jsem tak viděl i různá videa, skutečně to pojali velkolepě.“

Jak to bude ve skutečnosti vypadat, ukáže první utkání, které se hraje ve čtvrtek od 18:55 v pražském Edenu. Už teď je jasné, že najít fanouška Celtiku, který by na dálku přál Rangers úspěch aspoň v evropských pohárech pro dobro skotského koeficientu, je téměř nemožné. „Troufnu si tvrdit, že všichni fanoušci Celticu budou ve čtvrtek fandit Slavii,“ tvrdí přesvědčivě Zlámal.

Rivalita mezi „Bhoys“, kteří mají 51 ligových titulů, a Rangers je skutečně jedinečná. „Už když jsem přicházel, tak jsem samozřejmě věděl, že derby mezi Rangers a Celticem je legendární. Pak jsem to pocítil ještě více. Je to fakt hustý. Jedná se až o náboženskou rivalitu, v lidech je podpora těchto týmů hluboce zakořeněná. Hned poznáte, co to pro lidi tady znamená,“ zmiňuje český brankář narozený v Přerově.

„Na jednu stranu je to hezké, nicméně občas už to překračuje snesitelnou hranici,“ říká dále. „Nenávist je obří. Když jsme dříve v rámci Edinburghu hráli derby s Hibernian, což nelze srovnat s duelem Rangers–Celtic, bylo znát, že kultura je úplně jiná. Není dobré brát na stadion děti, protože na tribunách je to celkem divočina. A to mluvím pouze o utkání Heart–Hibernian.“

Tagy:
Velká Británie Skotsko SK Slavia Praha fotbal sport Evropská liga Celtic Glasgow Steven Gerrard Rangers FC Zdeněk Zlámal oslavy titulu