Nové informace k havárii autobusu s českými turisty na Islandu: 10 lidí je stále v nemocnici

Islandská policie (Ilustrační foto)

Nehoda autobusu s Čechy na Islandu

Po páteční nehodě autobusu na Islandu stále zůstává zhruba deset lidí v nemocnicích. Médiím to sdělila Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Při nehodě se zranilo 12 lidí, z toho pět skončilo na jednotce intenzivní péče s vážnými zraněními. Ředitel cestovní kanceláře Adventura Petr Novotný řekl, že dva zranění, kteří byli v umělém spánku, už zdravotníci přivedli k vědomí.

Cestovní kancelář podle Novotného monitoruje návrat turistů do Česka. „Kdy a jakým způsobem se budou vracet, je však plně v kompetenci asistenční služby pojišťovny,“ řekl v pondělí. Adventura spolupracuje s pojišťovnou Uniqa, u níž bylo pojištěno 15 účastníků zájezdu. Také autobus má u této pojišťovny povinné ručení a havarijní pojištění. V neděli se do Česka vrátilo prvních devět turistů.

ČTĚTE TAKÉ: Havárie aut a náklaďáků uzavřela dálnici D2 ve směru na Brno. Doprava stála přes dvě hodiny

V autobusu cestovalo celkem 20 českých turistů s průvodcem a řidičem. Zranění byli převezeni do nemocnic v Reykjavíku a Akureyri. Některé přepravil vrtulník. Turisté s lehčími poraněními už byli propuštěni. „Na Islandu zatím zůstává 11 lidí plus jeden člen posádky. Někteří tam jsou v roli opatrovníka,“ řekl Novotný.

K dispozici policii je také řidič autobusu, který podle Novotného neutrpěl žádné zranění, po domluvě tam však pro účely vyšetřování zůstane 14 dní. „Příčiny nehody jsou předmětem vyšetřování, žádné podrobnosti k tomu nemáme,“ dodal. Už v neděli informoval, že nehoda se stala na pozemní komunikaci na rovném přehledném úseku.

Mezi postiženými nejsou děti ani senioři, řekla mluvčí Uniqa Eva Svobodová. Hospitalizace, léčebné výkony a ošetřování se hradí z cestovního pojištění Uniqa, konkrétní péče a výkony jsou konzultovány s asistencí, upozornila. Potvrdila, že z ČR zatím žádný opatrovník nebyl vyslán. Uniqa hradí podle ní v takových případech dopravu i ubytování v hotelu pro opatrovníky.

„Dnes je na Islandu státní svátek, tudíž se nevydávají lékařské zprávy. Aktuální stav postižených bude znám spíše v úterý,“ podotkla v pondělí. Asistence je ve spojení s nemocnicemi a konzulátem. „Až to bude možné, bude se řešit letecká repatriace podle stavu pacientů,“ dodala.

Autobus havaroval na silnici mezi městy Akureyri a Skagaströnd v pátek před pátou hodinou odpolední místního času. Podle islandských médií mohl kolizi způsobit rozteklý asfalt, který se rozpustil vlivem vysokých teplot.

Cestovní kancelář řeší situaci s islandskou policií a českým konzulátem. „Spolupracujeme již od počátku s velvyslanectvím ČR v Oslu, pod které Island spadá. Konzulka Zuzana Otčenášková je přítomna v Reykjavíku,“ uvedl Novotný. „Naši diplomati ze zastupitelského úřadu v Oslu jsou v kontaktu s cestovní kanceláří i nemocnicí, kde konzulka navštívila zraněné občany,“ potvrdila v neděli Wernerová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrt motorkáře zastavila provoz na dálnici za Prahou. Střetl se s nákladním vozem

Tagy: