Had mohl vlézt k někomu domů, říká starosta. Kamarádka popsala uštknutí holčičky

Hledání hada pokračuje

Pátrání po hadovi, který měl v pátek v Jenštejně u Prahy uštknout šestiletou dívku, skončilo. Plaza se najít nepodařilo, místní proto mají strach, že by se mohla situace opakovat. Dívenka skončila v nemocnici, kde z rozboru krve zjistili, že by se mohlo jednat o chřestýše. I podle herpetologa mělo jít o tento druh, chovatel ale tvrdí, že by takový had neměl dostatek síly, aby prokousl dětskou botu.

V pátek okolo páté hodiny odpoledne si děti hrály v rohu zahrady, když jedna z holčiček zakřičela, že ji bolí noha a pravděpodobně ji něco kouslo. Až poté se zjistilo, že by mohlo jít o jedovatého hada.

Dívenku záchranáři převezli do motolské nemocnice, je ve stabilizovaném stavu. Ostatní děti vyvázly „jen“ s ošklivou vzpomínkou. „Sedla si na zem a pak křičela, běžela za mamkou. Nechápali jsme, co se stalo,“ sdělila kamarádka uštknuté holčičky Darja.

Had měl dívku uštknout přes botu. „Holčička cítila, že ji něco kouslo, a rovnou běžela domů k matce. Říkala, že ji to tam bolí. Pak jsme sundali tu botičku a uviděli, že tam je vkus,“ dodal Jevgenij Rusnak, soused a očitý svědek.

Pátrání po hadovi začalo hned v pátek večer. Nikdo nechtěl podcenit možnost, že by se uštknutí mohlo opakovat. „Musíme být všichni velmi obezřetní, ten had může být skutečně nebezpečný. Bohužel se ho nepodařilo nalézt. Může někde hibernovat, mohlo se také stát, že je přitahován teplem, a mohl vlézt někomu do domu,“ uvedl starosta Jenštejna Norbert Hlaváček.

„Podle kousnutí lze odhadnout, o jakého hada se jedná, z jaké skupiny. Je velmi pravděpodobné, že se jednalo o skupinu z chřestýšů – podle vpichu zubů, které jsou sklopné a velmi dlouhé,“ řekl herpetolog Karel Kerouš.

„Máme velkou škálu druhů chřestýšů od 50 centimetrů do 2,5 metru. Tady se mluvilo o jednom z největších, o chřestýši kostkovaném. Má i zuby, které by botu prorazily, ale v podstatě je to nemožné v této teplotě. Kdyby se to náhodou stalo, tak tento chřestýš je sice jedovatý, ale nemá tak silný jed jako menší druhy. Je to celé hodně zvláštní,“ uvedl v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS chovatel jedovatých plazů Antonín Hnízdil.

Jak se had na zahradu dostal?

Hada ani v sobotu nikdo nenašel. Hasiči tak po zhruba sedmi hodinách pátrání ukončili. Obyvatelé Jenštejna neskrývají strach. „Mám malou dceru. Je hodně nepříjemné vůbec nemoci vylézt na zahradu a bát se. Nesmíme otevírat okna, máme se bát, aby nám něco nevlezlo do baráku,“ sdělil jeden ze sousedů. „Soucítíme s rodinou zraněné holčičky, přejeme jí brzké uzdravení a doufáme, že se nic podobného se nestane našim dětem,“ uvedla další sousedka.

Jak se had na zahradu dostal, je zatím záhadou. Mezi místními se mluví o tom, že ten, komu utekl, hada už našel a teď mlčí. Nedá se ale ani vyloučit, že hada někdo přivezl a odhodil poblíž domů, protože už ho nechtěl. Zatím jde ale o pouhé spekulace.

Tagy: