Sousedé se po uštknutí dívky bojí vycházet. Podle experta chřestýš venku přežije

Chřestýš

Jaký had uštknul šestiletou dívku z Jenštejna u Prahy, dosud není zcela jasné. Podle herpetologa Karla Kerouše mohlo jít o chřestýše nebo velký druh zmije. Plaza se zatím nepodařilo najít. Pokud by ale skutečně šlo o chřestýše, má velkou šanci zimu venku přečkat. „Chřestýši jsou severoameričtí hadi, takže jsou zvyklí v mrazivých podmínkách přežívat,“ řekl CNN Prima NEWS Michal Havránek, odborník na plazy. Sousedé se navíc obávají, že může had zaútočit znovu.

Podle Havránka se ale klidně mohlo jednat i o zmiji, jediný jedovatý druh hada, který se v České republice vyskytuje volně v přírodě. „Dovedu si představit situaci, kdy zmije mohla být schována někde na zahradě a děti ji vyrušily ze zimního spánku. V takovém případě had přirozeně zaútočí, protože netuší, co se děje, a brání se,“ řekl CNN Prima NEWS.

Jestliže se ale skutečně jednalo o chřestýše, pak je pravděpodobné, že může venku přežít, přestože se nacházíme v nejchladnějším měsíci v roce. „Chřestýši jsou severoameričtí hadi, takže jsou zvyklí v mrazivých podmínkách přežívat,“ dodal Havránek s tím, že tito hadi jsou schopni hibernovat až do minus deseti stupňů. Plazi ovšem přirozeně vyhledávají taková místa, která v přečkání studené části roku pomáhají. Čili jdou za teplem.

Michala Havránka ale zaráží, že se dosud nepodařilo vypátrat, o jakého hada se jednalo a komu patří. „Pokud to tedy opravdu byl cizokrajný jedovatý had a stále nevíme, jaký, pak se dá téměř s jistotu říci, že pochází z nelegálního chovu,“ řekl Havránek, který v Krupce na Teplicku vede zájmový kroužek teraristiky. Každý v zajetí chovaný jedovatý had totiž musí být registrován, takže se dá prakticky okamžitě zjistit, komu který plaz chybí. „Plazy chodí pravidelně kontrolovat pracovníci Státní veterinární správy, takže je o nich dokonalý přehled,“ dodal.

Když kousne mamba

Havránek v této souvislosti odkazuje na více než dva roky starý případ, kdy v pražských Hlubočepech třicetileté ženě utekla mamba zelená, jejíž chov nebyl schválený. Tehdy had dokonce majitelku uštkl a ta na následky poranění zemřela. „Tehdy se také chvíli nevědělo, o jakého hada se jednalo, právě proto, že nebyl nikde registrovaný,“ uzavřel Havránek.

Had uštknul šestiletou dívku, původně se uvádělo osmiletou, na Nový rok v Jenštejnu u Prahy na zahradě jednoho z rodinných domů. Holčička si tam měla hrát s ostatními dětmi, když ucítila bolest v noze. Končetina ji následně rozbolela ještě víc a zrudla, proto záchranná služba dopravila dívenku do nemocnice. Tam lékaři zjistili, že ji uštkl had. „K uštknutí mělo dojít po 17. hodině. Z nemocnice volali v 18 hodin na policii, abychom prověřili, zda někdo v okolí místa chová hady,“ uvedla pro Blesk.cz policejní mluvčí Michaela Richterová. Podle majitele domu, kde se incident odehrál, není dívka v ohrožení života.

Někteří obyvatelé Jenštejna se pro CNN Prima NEWS svěřili, že se po incidentu bojí o zdraví své i svých blízkých. „Samozřejmě, že mám strach. Mám malou dceru a je velmi nepříjemné vůbec nemoci vylézt na zahradu, neotvírat okna a dveře. Musíme hlídat, aby nám něco nevlezlo do domu,“ řekl jeden z nich. Další si stěžovali na postup policie, která prý nedostatečně místní varovala před hrozícím nebezpečím. „Policajti se sbalili a odjeli. Říkal jsem jim, aby upozornili všechny, ale oni prošli jen tuhle zahradu,“ řekl redakci CNN Prima NEWS jeden ze sousedů.

Tagy: