Pavel: Kdyby si Babiš věřil, do debat by chodil častěji. Říká to něco o jeho sebejistotě

Generál Petr Pavel

Tisková konference k prezidentským kandidátům

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se do konce roku nezúčastní žádné debaty prezidentských kandidátů, místo toho bude dál objíždět regiony a setkávat se s běžnými lidmi. Expremiér svůj záměr potvrdil v pátek, kdy ministerstvo vnitra zveřejnilo seznam devíti kandidátů, kteří se mohou do klání o Hrad zapojit. Podle generála Petra Pavla – jednoho z favoritů volby – Babišova taktika pramení z nedostatku sebejistoty.

„Měl jsem velkou důvěru, že moje přihláška projde. Můj tým tomu věnoval velkou pozornost. Podpisy jsme průběžně třídili,“ řekl Pavel po verdiktu ministerstva vnitra pro CNN Prima NEWS. Za největší konkurenty považuje osoby, které jsou společně s ním favority na základě průzkumů, jmenovitě tedy šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a ekonomku Danuši Nerudovou.

„Chci se však soustředit především na sebe. Očekávám, že kampaň se dostane do nejintenzivnější fáze asi až po svátcích. I do té doby ale bude určitě dost ostrá a někdy i nevybíravá,“ doplnil Pavel.

Už nyní je zřejmé, že Babiš se na rozdíl Pavla či Nerudové velkých předvolebních debat minimálně do konce prosince účastnit nebude. Expremiér to znovu potvrdil v pátek ve vysílání CNN Prima NEWS. Pavel nic podobného neplánuje, do politických klání hodlá chodit již před novým rokem.

„Rozhodnutí pana Babiše něco vypovídá o jeho sebejistotě. Pokud by si byl jistý sám sebou, tak by se neobával chodit do televizních debat častěji. Možná se inspiroval u Miloše Zemana. Tehdy (v prezidentských volbách 2018, pozn. red.) to byla cesta, která fungovala. Jde určitě o taktické rozhodnutí,“ zmínil generál.

A jak na Babišův krok nahlíží jeho kolegové? „Je to jen jeho rozhodnutí. Myslím, že jeho názory jsou dostatečně známé. Byl ministrem financí, premiérem v těžké covidové době a všichni vědí, jakou politiku prosazuje,“ hájila rozhodnutí svého šéfa na dotaz CNN Prima NEWS předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Pro Babiše je podle ní nejpodstatnější být mezi lidmi.

Topolánek: Hromadné debaty jsou o ničem

Že jde ze strany Babiše o promyšlenou strategii, si myslí i expremiér Mirek Topolánek: „Pokládám to za jedno z nejlepších rozhodnutí, které mohl Babiš udělat. Bude chodit až do těch finálních debat. Ty hromadné debaty jsou o ničem a nepřinesou ani hlas. Babiš to ví. Jeho pojetí kampaně je absolutně správné a dělá to dobře.“

Nerudová zase upozornila na to, že ani Pavel se v uplynulé době neúčastnil tolika prezidentských debat jako ona sama. „Chodím do debat s ostatními kandidáty. Je mi líto, že tam vůbec nepotkávám Andreje Babiše a Petra Pavla jen velmi málo. Jde možná o nedostatek odvahy, částečně i o taktiku. Na debaty s nimi se těším a doufám, že svůj postoj oba přehodnotí,“ sdělila.

Rovněž si do obou hlavních rivalů rýpla: „Jako největší konkurenci považuji Petra Pavla a Andreje Babiše. Na rozdíl od obou pánů si ale za sebou netáhnu kouli minulosti. Chci se zaměřit na budoucnost, tedy jak by naše země měla vypadat v příštích pěti letech.“

První kolo již třetí přímé volby prezidenta se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března 2023. Přehled kandidátů naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: