Pavel na Hradě uvítal Metsolaovou. S Fialou pak mluvila o přílišné byrokracii v zemědělství

Prezident Petr Pavel ve středu odpoledne přivítal na Pražském hradě šéfku Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou. Ta už předtím jednala s předsedy obou českých parlamentních komor. Po Pavlovi se setkala také s premiérem Petrem Fialou (ODS). S ním se bavila o zastoupení Čechů v institucích EU, bezpečnost i protestech zemědělců. Předseda vlády pak na tiskové konferenci řekl, že je třeba naslouchat skutečným příčinám protestů zemědělců, kterými jsou přílišná regulace a striktně nastavené požadavky.

Návštěva Metsolaové je podle Fialy speciální kvůli blížícím se evropským volbám, ale také letošnímu výročí vstupu ČR do EU. Oba politici spolu hovořili o řadě aktuálních i dlouhodobých témat týkajících se Evropy, uvedl. Jednali také o protestech zemědělců.

VIDEO: S Babišem se názorově rozcházíme, připustila Jourová. Sněm ANO bude se zájmem sledovat

„Jsme si vědomi toho, že musíme snížit byrokracii,“ řekl premiér. Podle něj je třeba nastavit pro zemědělce rozumné požadavky týkající se ochrany životního prostředí, cílem je najít takové řešení, při kterém budou moct naplnit požadavky a zároveň budou konkurenceschopní. ČR je připravena podílet se na hledání evropského řešení, doplnil premiér.

Fiala s Metsolaovou jednali také o zastoupení českých občanů v evropských orgánech, v posledních měsících se situace podle premiéra výrazně zlepšuje a Češi v evropských institucích získávají vyšší pozice, což přispívá mimo jiné k lepší informovanosti.

Podle Metsolaové s Fialou hovořili také o Ukrajině, předsedkyně EP ocenila českou pomoc zemi napadené Ruskem. „Ukrajinská bezpečnost je i evropskou bezpečností,“ řekla. Diskutovali také o dalších výzvách, kterým čelí čeští občané i občané dalších zemí Evropy, podle Metsolaové je potřeba vést s lidmi dialog a reagovat na frustrace. Je třeba naslouchat a následně jednat, řekla.

Metsolaová plánuje navštívit všechny členské státy EU a tím povzbudit tamní občany k účasti v eurovolbách. V Česku k nim naposledy přišlo pouze 28,72 procenta voličů. Podle Metsolaové je důležité, aby občané nenechali za sebe rozhodovat jiné lidi. „Evropský parlament je místem, kde se bude rozhodovat o směřování v bezpečnosti, obraně, životním prostředí, ochraně zemědělců, migraci nebo o rozšíření EU,“ řekla ve středu po jednání s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Pekarová se šéfkou europarlamentu podle svých slov hovořila o bezpečnosti, odolnosti i nedostatečném zapojení Čechů do institucí Evropské unie. S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) jednala Metsolaová o migrační a azylové politice, zemědělské politice i o svobodě médií. Petr Fiala se šéfkou EP diskutoval o zastoupení Čechů v institucích EU či bezpečnosti.

Evropský parlament rozhoduje společně s Radou EU, kterou tvoří zástupci vlád, na legislativních aktech a rozpočtu unie. Jmenuje Evropskou komisi, kterou může také sesadit.

Volby do europarlamentu se uskuteční letos v červnu. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si ty nejzajímavější z nich.

Tagy: