Pekelný oheň, který nelze uhasit. Rusové měli na Ukrajině použít v boji bílý fosfor

Bílý fosfor se měl využít také během občanské války v Sýrii (březen 2019).

Již poněkolikáté během války se objevila zpráva, že Rusové v konfliktu využívají nekonvenční zbraně. Poslední taková zmínka padla ve spojitosti s bombardováním Hadího ostrova, při němž měli Rusové použít bomby plněné bílým fosforem. V čem spočívá zákeřnost této chemické zbraně?

Jak vyplývá z názvu, bílý fosfor je jednou z mnoha modifikací fosforu. Vedle červeného nebo fialového fosforu se ale vyznačuje prudkou toxicitou a hořlavostí. Pokud bílý fosfor vzplane na lidské kůži, dokáže během pár chvil po kontaktu s kyslíkem popálené místo sežehnout na kost.

Hořící bílý fosfor je navíc proslulý tím, že je nesmírně obtížné ho uhasit. Pouhé polití vodou totiž nepomůže, naopak zranění ještě zhorší. Jediným řešením je ponořit do vody celou hořící partii těla. Čehož zpravidla během válečných konfliktů pohotově docílit nelze.

Používají látku Rusové?

Hořící bílý fosfor navíc vytváří hustý dým, který vojáci v minulosti využívali například k maskování ústupu. Bílý fosfor je totiž naneštěstí součástí válečnictví už více než sto let, zvláště populární byl během první a druhé světové války, používal se ale i během konfliktů ve Vietnamu a Koreji.

A teď se měl objevit na Ukrajině. O tom, že Rusové v bojích používají nekonvenční arzenál, se spekuluje delší dobu. Ať už jde o použití termobarických zbraní, kazetové munice nebo chemických prostředků. První zkazky o využívání takových zbraní proudily do médií už v březnu.

Керівництво збройних сил рф не дотримується навіть власних заяв, які декларують «жест доброї волі». Сьогодні близько 18:00 з аеродрому Бельбек пара літаків Су-30 ВКС ЗС РФ двічі нанесла авіаційний удар фосфорними бомбами по острову Зміїний, де нібито «завершили виконання завдань». Усім, хто говорить про домовленості з росією, варто знати ці факти. Єдине, в чому противник послідовний, це незмінна «влучність» нанесення ударів. Увага на відео.

Posted by Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine on Friday, July 1, 2022

Rusové měli podle Ukrajinců využít bílý fosfor i při nedávném bombardování Hadího ostrova, který před časem obránci dobyli zpět. Video náletu se rozšířilo po sociálních sítích. Na dálku ale žádný expert nedokáže jasně odhadnout, zda šlo skutečně o bílý fosfor. I pravost dalších záběrů na internetu, které mají zachycovat útok bílým fosforem, je mnohdy těžké rozklíčovat.

Experti pro nezávislý ruský list The Moscow Times sdělili, že bílý fosfor se nejčastěji zaměňuje s termitem, který ale při vzplanutí nevytváří tak hustý dým.

Je bílý fosfor legální?

Bílý fosfor se poslední století ve válkách často využívá, jeho užití ale regulují Ženevské konvence. Použití bílého fosforu je zakázané v zastavěných oblastech. Problém ale je, že vítr často toxický dým z hořící substance zavleče i mimo zónu útoku.

Zahraniční pozorovatelé navíc upozorňují, že Rusko si s Ženevskými úmluvami příliš hlavu neláme. „Rusko ničí všechno, kousek po kousku. A nevěnuje pozornost tomu, jestli je to civilní nebo vojenský cíl,“ sdělil pro The Moscow Times Brian Castner, vyšetřovatel válečných zločinů z Amnesty International.

Tagy: