Peking v temnotě. Čínu zasáhla nejhorší písečná bouře za poslední desetiletí

Čínské hlavní město Peking a jeho okolí zasáhla v pondělí nejhorší písečná bouře za poslední desetiletí. Kvůli silnému větru a slabé viditelnosti se musely zrušit více než čtyři stovky leteckých spojení, informovala agentura AP.

Čínské Národní meteorologické centrum uvedlo, že se pondělní bouře vytvořila v poušti Gobi v autonomním regionu Vnitřního Mongolska. Tamní úřady doporučily zavřít školy a posílit autobusové spoje, aby obyvatelé museli drsným podmínkám čelit co nejméně.

Podle předpovědi meteorologů měl písek a prach zasáhnout dvanáct čínských provincií a regionů od přístavního města Sin-ťiang nedaleko Pekingu až po severovýchodní město Chej-lung-ťiang. „Je to nejintenzivnější písečná bouře, kterou naše země za posledních deset let zažila, a pokrývá rovněž nejširší oblast,“ uvedlo Národní meteorologické centrum.

K extrémnímu počasí přispívá i povrchová těžba

Bouře tohoto typu se pravidelně vyskytují v jarních obdobích, kdy je písek ze západních pouští foukán směrem na východ a ovlivňuje oblasti až po severní Japonsko. Zvláště region Vnitřního Mongolska je vzhledem ke kombinaci pouště a travnatých stepí v důsledku těžby přírodních zdrojů velmi náchylný k extrémnímu počasí.

Ačkoliv masivní výsadba stromů a keřů v citlivých oblastech v posledních letech snížila intenzitu bouří, expanze měst a průmyslových odvětví spolu s povrchovou těžbou vyvíjejí po celé Číně neustálý tlak na životní prostředí.

Tagy: