Počet nakažených covidem v Česku přesáhl milion. Podle Flegra je číslo dvakrát vyšší

Infekční stanice frýdecko-místecké nemocnice, kde leží pacienti s covidem.

Počet nakažených v ČR překročil milion

Počet potvrzených případů covidu v České republice za celou epidemii přesáhl jeden milion. Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra je však reálné číslo mnohem vyšší. V úterý přibylo 9 057 nakažených, asi o 130 méně než před týdnem. Úmrtí nakažených bylo zaznamenáno za celou dobu epidemie 16 683.

Od 1. března loňského roku, kdy se v Česku objevili první lidé pozitivně testovaní na koronavirus, už bylo potvrzeno 1 003 657 případů covidu. Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra je to však ve skutečnosti mnohem víc. „Za rok pandemie přišlo do kontaktu s onemocněním určitě mezi dvěma až třemi miliony lidí. Každopádně dnes víme, že nějaké promoření nás nezachrání, protože většina z těch, kteří onemocnění prodělali, jej mohou za půl roku prodělat znova,“ uvedl Flegr pro CNN Prima NEWS.

Úmrtí nakažených bylo zaznamenáno za celou dobu epidemie 16 683. Z nemoci se vyléčilo zhruba 894 000 lidí. Provedeno bylo dohromady přes 6,3 milionu testů na koronavirus. Z toho bylo téměř 4,7 milionu přesnějších PCR testů a zhruba 1,7 milionu rychlejších antigenních testů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Protiepidemický systém PES po dvou dnech klesl ze 73 na 70 bodů. Důvodem je pokles reprodukčního čísla pod 1. Mírně se zlepšily i další tři parametry.  V neděli a v pondělí bylo v Česku reprodukční číslo vyšší než jedna. Podle údajů za úterý, za kterých se středeční hodnota indexu počítá, kleslo na 0,99. Reprodukční číslo udává, kolik lidí se v průměru nakazí od jednoho nemocného.

Oproti předchozím dnům klesl jak počet nakažených v obecné populaci na 100 000 obyvatel za 14 dní, tak i mezi seniory. Příznivější je i podíl hospitalizovaných, u kterých se COVID-19 prokázal až v nemocnici. Stále jich je ale kolem 48 procent.

Bodová hodnota indexu už od poloviny ledna odpovídá čtvrtému stupni rizika, v platnosti jsou ale protiepidemická opatření pro pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale už skóre systému PES není pro určování opatření relevantní. Prioritou je podle něj snižování počtu hospitalizovaných s covidem.

Tagy:
nemoc epidemie nakažení CNN Prima NEWS pokles ANO 2011 Česko COVID-19 pandemie koronaviru Jaroslav Flegr reprodukční číslo Jan Blatný protiepidemický systém systém PES index rizika Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky