Piráti jsou ohrožený druh, míní Valeš. Chyby Bartošovy digitalizace vláda mete pod koberec

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) byl před unáhlenou digitalizací stavebního řízení varován ze všech stran, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Zdůraznil, že nejen kvůli tomuto spornému bodu jsou Piráti „ohroženým druhem“. Vládní koalice se podle politologa snaží celou věc zamést pod koberec. Bartoš však novou podobu stavebního programu hájí. Ve vysílání CNN Prima NEWS také pronesl, že jeho rezignace by nic neřešila.

Valeš zdůraznil, že Bartoše před unáhleným spuštěním digitalizovaného systému varovali mnozí – zástupci úřadů i stavebních samospráv nebo také prezident Petr Pavel. „Ministra varovali lidé ze všech stran. Bohužel řada úřadů se setkala s vysokou mírou arogance,“ pronesl politolog.

K TÉMATU: Zpackaná digitalizace? Bartoš slíbil nápravu, jinak přijme odpovědnost, řekl Jakob. Průšvih, zuří SPD

Zdůraznil, že špatný vývoj ohledně nové podoby stavebního řízení může výrazně dopadnout na Piráty jako stranu. „Výsledky v dalších volbách pro ně mohou být výstražným prstem od příznivců. I když z průzkumů nevyplývá, že by Piráti neměli znovu zasednout v Poslanecké sněmovně po volbách v příštím roce, jsou ohroženým druhem,“ podotkl expert v pořadu K věci.

Resort podle něj ani na vteřinu nepřipustil, že by mohl být celý projekt špatně. „Kvůli konečnému výsledku by v normální zemi vedení odstoupilo. V Česku se ale vládní koalice snaží vše zamést pod koberec s tím, že dají Bartošovi ještě měsíc k dobru,“ uvedl Valeš.

Opoziční subjekty tak podle politologa dostávají již „poněkolikáté silný klacek do rukou a argument, proč je vláda neschopná a měla by být nahrazena“.

Bartoš však ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že úřad každý týden rozšiřuje rozhraní digitalizovaného systému o další funkce. Výzvy k rezignaci na post ministra nechápe. „Nevím, co by můj odchod z ministerského křesla řešil. Mám úkol, a jsem tudíž zodpovědný za to, abychom digitalizaci dotáhli do konce,“ poznamenal.

Koalici mohou vytvořit i rozhádaní nepřátelé

Podle politologa je jednání vlády o rozpočtu bizarní a „poprvé po 35 letech netransparentní“. Zmínil i možné sestavování vládní koalice po sněmovních volbách v příštím roce. „Jelikož s největší pravděpodobností bude vítězem hnutí ANO, nehraje možné rozhádání vládní koalice zásadní roli. Již dříve v minulosti spolupracovaly na sestavení kabinetu i na smrt rozhádané strany,“ připomněl Valeš.

„Zejména v tuzemské politice je možné všechno. I když se subjekty mediálně rozhádají, neznamená to, že zítra nemohou zasednout ke společnému stolu a vytvořit zajímavý koaliční projekt,“ dodal expert.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Problémy Pirátů? Krize identity, jejich výkon ve vládě je tragický, hodnotí komentátoři

Tagy:
stavba politika digitalizace rezignace volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana koalice K věci stavební zákon stavební řízení vláda Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky