Odpor proti rozšíření koncesionářských poplatků sílí. Odmítáme diskriminaci, zní od firem

Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček

Spor o koncesionářské poplatky

Zástupci firem a podniků tvrdě odsuzují úpravy koncesionářských poplatků, které ve středu schválila vláda. Nově by totiž měly společnosti odvádět poplatek podle počtu pracovníků. Největší zástupce firem, Hospodářská komora, argumentuje diskriminací a porušením programového prohlášení vlády.

Nová pravidla se firmám vůbec nelíbí. Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR například upozorňují na to, že věcný záměr zákona nebyl zaslán do meziresortního připomínkového řízení. Podle ředitele sekce digitální ekonomiky a technologií svazu Ondřeje Ferduse tím byla porušena legislativní pravidla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

„V této věci jsme oslovili předsedu legislativní rady vlády a o této skutečnosti jej informovali dopisem. Svaz i vzhledem k tomu, že nebyl k návrhu přizván ke konzultaci, s návrhem zásadně nesouhlasí. Po mimořádném připomínkovém řízení se v zákoně objevila další řada nových návrhů, které by měly negativní dopad,“ řekl pro CNN Prima NEWS Ferdus.

S ostrou kritikou přichází i Hospodářská komora. Ta se k návrhu dosud nechtěla vyjadřovat z důvodu, že nebyl schválen vládou. Podle zástupců komory je nezpochybnitelná nutnost zajištění financování veřejnoprávních médií. Zároveň ale považují za nutné definovat rozsah veřejnoprávní služby. „Vedle toho odmítáme zavádění principů diskriminace podnikatelů a navýšení administrativní náročnosti, které návrh změny zákonů o rozhlasových a televizních poplatcích obsahuje,“ uvádí komora.

Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček k tomu dodává, že pokud se mají firmy podílet na financování veřejnoprávních médií, mají vědět, na jakou službu mají nárok. „Správný postup by měl být takový, že nejprve se stanoví definice veřejné služby, která bude konkretizovat úkoly médií veřejné služby, a na základě toho teprve odůvodněně navyšovat finanční prostředky pro tyto instituce, aby mohly takovou veřejnou službu financovat a garantovat. Tento postup teď doháníme v jednáních s ministerstvem a zástupci České televize a Českého rozhlasu, ale mělo se tím začít, aby se předešlo zbytečnému napětí a nedorozuměním,“ uvedl Zajíček.

Je to nová daň, stěžují si živnostníci

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) ale navýšení poplatků hájí. Podle něj splácí vláda dluh veřejnoprávním médiím. „Opouštíme princip toho, že se platí z reálného počtu přístrojů. Zavádíme něco, čemu já říkám zjednodušeně intervalový model. Podle počtu zaměstnanců se platí určitý násobek rozhlasových a televizních poplatků,“ řekl dříve Baxa.

Právě intervalový model ale nejvíce dopadne zejména na menší firmy. Upozorňuje na to například Asociace malých a středních podniků. „Vzhledem k tomu, že návrh rozšiřuje okruh zařízení o mobilní telefony, tablety nebo notebooky, budou koncesionářské poplatky platit prakticky všechny fyzické osoby. Z drtivé většiny půjde o zaměstnance. Firmy by odváděly poplatek za stejné osoby ještě jednou. Nehledě na to, že zaměstnanci ve firmách tyto služby nevyužívají i v případě, kdy taková zařízení mají,“ řekl pro CNN Prima NEWS člen představenstva asociace Josef Jaroš.

Zástupci malých a středních podniků proto odmítají, aby firmy platily za služby, které jsou z jejich strany nevyžádané a které nevyužívají. „Žádali jsme proto o upuštění od nově navrženého schématu plateb podle počtu zaměstnanců. V současné chvíli se domníváme, že jde pouze o další skrytou formu zdanění firem,“ dodal Jaroš.

Na středečním jednání vláda schválila nová pravidla pro placení koncesionářských poplatků. Úplnou novinkou je úprava plateb pro právnické osoby. Nově se totiž nebude platit za počet přijímačů v podnicích a firmách, ale podle počtu zaměstnanců. Společnosti do 24 lidí by měly být od platby osvobozeny. Od 25 do 49 pracovníků by firma zaplatila pětinásobek poplatku domácnosti, podniky do 99 zaměstnanců desetinásobek a společnosti nad 500 pracovníků stonásobek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

Pro běžné domácnosti by se měl televizní poplatek zvýšit na 150 korun a rozhlasový na 55 korun. Velké firmy by v návaznosti na tato čísla nově zaplatily 15 tisíc korun měsíčně České televizi a 5 500 korun Českému rozhlasu.

Tagy: