Plánovala Jana otřesný čin delší dobu? Měla zanechat dopis a Adámkovi vytvořit pomníček

K případu Jany a tříletého Adámka vyplouvají na povrch další informace. Podle zjištění Krimi zpráv CNN Prima NEWS měla čtyřicetiletá žena na místě tragédie zanechat dopis na rozloučenou. Vytvořit měla také improvizovaný pomníček, který postavila svému synovi poté, co jej údajně udusila, a následně spáchala sebevraždu. Policie se k informaci odmítla vyjádřit, zprávu ale nevyvrátila. Podle psychologa Jana Laška je možné, že Jana vraždu plánovala dopředu.

„Velmi často ten úmysl vzniká delší dobu, než se realizuje. Velice pochybuji o tom, že by to byl nějaký okamžitý nápad. Myslím si, že se na to ta paní připravovala,“ sdělil Lašek.

Čtyřicetiletá Jana se s malým Adámkem v Peci pod Sněžkou ubytovala 25. prosince. Pobyt měla do 30. prosince. Dne 28. prosince vyrazila se synem na výlet, od té chvíle se po nich slehla zem.

Po dvojici pátraly od minulé soboty v terénu v okolí Pece pod Sněžkou desítky policistů, hasičů a horských záchranářů. Otec dvě hodiny před silvestrovskou půlnocí na Facebooku zveřejnil zoufalý vzkaz. „Moc moc prosím o pomoc s pátráním po partnerce Janě a synovi Adamovi. Naposledy byli 27. prosince v Peci pod Sněžkou. Jakékoliv informace, prosím, volejte na policii na 158,“ napsal.

Pátrání bylo zřejmě od začátku beznadějné

O první velké stopě informovali policisté až v pondělí 2. ledna. Matku s dítětem zachytila 28. prosince bezpečnostní kamera u lanovky na Růžovou horu. Jen pár hodin poté přišla smutná zpráva. Záchranáři našli dvojici bez známek života.

Nejprve se spekulovalo o tom, že mohlo jít o nešťastnou nehodu na sáňkách. Této verzi nahrávala fotografie z bezpečnostní kamery u lanovky, na které malý Adam táhl sáňky. To ale policie v úterý kolem poledne vyvrátila. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vražda s následnou sebevraždou,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Podle soudního znalce Jana s Adámkem zemřeli už 28. prosince

Od té chvíle začaly k případu vyplývat na povrch další informace. Hovořilo se například o tom, že tragédii předcházely rodinné spory i možný rozvod. „Spekuluje se o tom, že jejich vztah měl procházet vážnou krizí, která měla dokonce vyvrcholit soudem o péči o chlapce. Mluvčí okresního soudu pro Prahu-západ ale nechtěl nic komentovat. Podle informací CNN Prima NEWS dopadlo rozhodnutí lépe pro otce,“ doplnil reportér Krimi zpráv Václav Janata.

„Rozvod je těžký, v člověku se nakumuluje spousta pocitů. Pro všechny je složité, když není jasné, jak bude rodina uspořádaná,“ vysvětlila mediátorka Kateřina Bělková v pořadu Nový den. Podle ní může v nejtěžší chvíli nastat i otupění. „Mateřský pud mohl být potlačen. Je možné, že starostí bylo tolik, že pak člověk může vybuchnout,“ okomentovala tragédii. „Mohla mít pocit, že ji opustil muž a opustí ji i dítě. Syn pro ni jistě musel mít hodnotu,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hovořilo se také o tom, zda Jana hrůzný čin dopředu plánovala. Podle informací Krimi zpráv měla čtyřicetiletá žena na místě tragédie zanechat dopis na rozloučenou. Policie se k informaci odmítla vyjádřit, zprávu ale nevyvrátila. „K tomuto případu bohužel nemohu poskytovat bližší informace,“ reagovala policejní mluvčí Iva Kormošová pro CNN Prima NEWS.

Pokud se pachatel k činu, jako je rozšířená sebevražda, odhodlá, jedná podle psychologa Tibora Brečky zpravidla plánovaně. „Nějaká příprava proběhne, než že by to bylo ryze afektové jednání či amok. To je spíše výjimečné. Faktorů je však řada. Než se dostaneme do situace, která vyústí v rozšířenou sebevraždu, tak tomu předchází jisté znaky – změna v chování a komunikaci. Otázkou je, do jaké míry se jedná o rozhodnutí racionální. Pod vlivem stresu a zátěže míra racionality může být zasažena,“ sdělil odborník.

Žádný obřad nebude

Několik dní po tragédii promluvila pro deník Blesk babička zavražděného Adámka. Smrt malého Adámka a jeho matky rodinu natolik zdrtila, že ji chtějí jen „v tichosti uzavřít“. „Žádný obřad nebude, manžel je na tom špatně. Chceme to v tichosti uzavřít. Tak jsme se s příbuznými domluvili,“ sdělila v slzách Janina matka Jaroslava. „Musela na tom být zle, když tohle udělala,“ doplnila.

Redakci CNN Prima NEWS se pak podařilo hovořit s Janinou kamarádkou. Podle jejích slov měla být Jana emočně nestabilní a ráda přeháněla. „Mluvila také o poměrech v rodině. Říkala, že manželé měli ještě v listopadu žít v jednom bytě, avšak odděleně. Nebavili se spolu a vedli tichou domácnost,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS reportér Matěj Rychlý. „Říkala, že manžel byl vždy hodný a milý, ale že samozřejmě neviděla, co se dělo za zavřenými dveřmi. Mluvila i o samotné Janě. O té hovořila delší dobu, ale kdybych to měl shrnout, označila ji za drama queen, tedy že byla emočně nevyrovnaná a dělala z komára velblouda,“ popsal Rychlý.

Tagy: