Po izraelských útocích zůstávají civilní oběti. Do ulic evropských metropolí vyšly davy lidí

Lidé prohledávají trosky budov ve městě Chán Junís po útoku Izraele.

Západní státníci kritizují Izrael za tvrdé údery na civilní infrastrukturu v Pásmu Gazy

Škola, nemocnice, obytný dům. Izrael je terčem kritiky za údery, po kterých zůstávají v Pásmu Gazy civilní oběti. Židovský stát se brání, že útočí na bojovníky Hamásu. Stupňuje se volání po humanitární pauze v bojích. K výzvám západních státníků se nově přidal i kanadský premiér Justin Trudeau. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si ale trvá na svém, dokud nebudou propuštěni rukojmí, bude se válčit dál.

V Chán Junís, městu na jihu Pásma Gazy zasáhla v sobotu ráno izraelská raketa obytný dům. Podle kameramana AP z trosek vytáhli tři bezvládná těla, včetně malé holčičky. „Je to pořád bezpečnější území. Soustředíme se na sever, kde probíhají těžké boje. Lidé, kteří se nepřemístili na jih, riskují svůj život,“ uvedl v prohlášení mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari.

ČTĚTE TAKÉ: Od Londýna po Istanbul. Propalestinští demonstranti oblehli o víkendu ulice metropolí

Hamás v pátek oznámil izraelský útok na největší nemocnici v Gaze. Na místě zavládl chaos. Izraelská armáda přiznala útok na sanitku, která měla převážet bojovníky Hamásu. Prozatímní bilance udávaná Hamásem je 15 mrtvých a 16 zraněných. Dalších 12 lidí mělo zemřít při ostřelování školy ve správě OSN, kam se uchýlili vysídlenci z Gazy. Podobné útočiště bylo cílem i pátek. „Pronásledujeme a likvidujeme polní velitele Hamásu na zemi i pod ní,“ dodal Hagari.

K americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi, který vyzývá k humanitární pauze v bojích, se přidal v sobotu také kanadský premiér Justin Trudeau či francouzský prezident Emmanuel Macron. „Všichni jsme v posledních dnech viděli až moc hrůz. A to musí přestat, potřebujeme humanitární přestávku. Nejprve ale musí být propuštěni rukojmí a palestinský lid potřebuje více pomoci,“ prohlásil premiér Kanady Justin Trudeau.

Množí se informace, že mezi uprchlíky, kteří se snaží dostat do Egypta, se mohou vmísit bojovníci Hamásu. „Já myslím, že to je samozřejmé. Je potřeba s tím počítat, že se mezi uprchlíky budou snažit dostat i útočníci Hamásu,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS bývalý náčelník Generálního štábu ČR Jiří Šedivý.

V řadě evropských měst se v soboru konaly masové propalestinské protesty. Například v Berlíně se demonstrace účastnilo kolem 8500 lidí.

Dav s palestinskými vlajkami se shromáždil na náměstí Alexanderplatz. Zaznívala hesla jako „osvoboďte Palestinu", „příměří" nebo „zastavte genocidu". Ve městě bylo nasazeno 1000 policistů ve snaze předejít opakování násilností.

Do ulic vyšli také lidé v britských městech od Londýna po Glasgow. V hlavním městě skupiny demonstrantů nakrátko zablokovaly dopravu na Oxford Circus a Piccadilly Circus, následně lidé volali po přerušení bojů při hlavním shromáždění na Trafalgarském náměstí. Podle policie bylo v centru Londýna na 30 tisíc protestujících. Před týdnem se ho zúčastnilo až sto tisíc lidí.

Demonstrovalo se také v Paříži. Ve francouzské metropoli policie nakonec povolila pochod z Náměstí republiky poté, co podobné akce v uplynulých týdnech zakazovala. Podle úřadů se do něj zapojilo bezmála 20 tisíc lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Demonstrace příznivců i odpůrců Izraele proběhla i v Praze

Tagy: