Po strop narvaný stadion v Budapešti. Jak fotbalový fanatik Orbán předběhl ostatní

Zatímco v zámoří jsou opět plné stadiony, arény i haly při odeznívání pandemie celkem v normě, v Evropě jde o stále velmi vzácný jev. Při fotbalovém Euru obklopují trávník poloprázdné tribuny. Ne že by nebyl o šampionát zájem, ale zkrátka tak jsou nastavená pravidla. Jedinou výjimkou je budapešťský stánek Puskás Arena. Při úvodním zápase domácích Maďarů proti obhájcům trofeje Portugalcům bylo vyprodáno a logicky velmi hlasito. Jak je to možné?

Největším stadionem letošního mistrovství Evropy roztříštěného po celém kontinentu je londýnské Wembley s kapacitou 90 000 diváků. Vinou koronaviru však první vystoupení Angličanů proti Chorvatsku (1:0) sledovalo na gigantickém stadionu pouze 18 500 lidí. Střetnutí Skotů s Českou republikou na glasgowském Hampden Parku navštívilo dokonce bezmála 10 000 fanoušků, což bylo značně pod povoleným limitem (13 000). Ale za to mohl hodně nešťastný čas výkopu od 14:00 místního času.

To v úterý v Budapešti byl jiný šrumec. Puskás Arena od začátku duelu mezi Maďary a Portugalci praskala ve švech. Už při hymně domácího týmu bylo jasné, že tento zápas je z hlediska kulisy zcela odlišný od ostatních utkání. Dorazil téměř sedminásobek lidí než o den dříve do Hampden Parku. Na poměry tohoto šampionátu může přijít velká návštěva ještě v ruském Petrohradu a ázerbájdžánském Baku.

Limity návštěvnosti v jednotlivých dějištích Eura:

  • Johan Cruyff Arena, Amsterdam, Nizozemsko: 12 000
  • Olympic Stadium, Baku, Ázerbájdžán: 34 000
  • Arena Nationala, Bukurešť, Rumunsko: 13 000
  • Puskás Arena, Budapešť, Maďarsko: 67 000
  • Parken Stadium, Kodaň, Dánsko: 12 000
  • Hampden Park, Glasgow, Skotsko: 13 000
  • Allianz Arena, Mnichov, Německo: 14 500
  • Wembley Stadium, Londýn, Anglie: 22 500
  • Stadio Olimpico, Řím, Itálie: 17 500
  • La Cartuja, Sevilla, Španělsko: 13 165
  • Krestovsky Stadium, Petrohrad, Rusko: 34 000

Povolená návštěvnost v Budapešti se skutečně vyjímá. Nedoplatí Maďarsko na to, že si během stále probíhající pandemie dovolí naplnit „velký dům“ až po strop? Teoreticky může, ale maďarský premiér Viktor Orbán chce zkrátka nabídnout něco velkolepého. Za poslední dekádu jeho vláda investovala do fotbalu mnoho a mnoho peněz. A narvaná Puskás Arena, která před Eurem byla na místě starého stadionu postavena v přepočtu za 14,7 miliard korun, může být pro Orbána pěknou reklamou napříč celou Evropou, která mu pomůže nahnat plusové body i doma před volbami.

Premiér miluje fotbal

Maďarsko rychle nabídlo pomocnou ruku – a stadion v Budapešti – při poslední sezoně Ligy mistrů. Vinou špatné epidemické situace v původních místech zápasů hned dvě osmifinálová dvojutkání (Liverpool–Lipsko a Manchester City – Borussia Mönchengladbach) hledala svůj domov. Budapešť ráda poskytla azyl. Zkrátka cokoliv velkolepého a spojeného s fotbalem se hodí.

„Vláda ví, že je tu Euro a nemusí se to stát dalších mnoho let, takže je to pro Maďarsko příležitost ukázat se a předvést se,“ podotkl zdroj webu The Athletic. „Ano, čísla nakažených covidem jsou lepší než před měsícem, ale mnoho lidí nechápe, proč musí být stadion plný. Odpověď je velmi snadná: Maďarská vláda a premiér milují fotbal a vědí, jak důležitá je tato událost pro národní tým a zemi,“ dodal.

Další zdroj zmínil, že nebýt mistrovství Evropy, v tuto chvíli by určitě na stadion nesmělo 70 000 diváků. „Vláda s přicházejícím létem začala rozvolňovat tak, aby lidé mohli chodit na fotbalové zápasy. Pokud by tu nebyl šampionát, měli bychom daleko přísnější opatření. Premiér samozřejmě miluje fotbal.“ Možná i proto bylo a je tempo vakcinace v Maďarsku oproti zbytku kontinentu o dost rychlejší.

Pro maďarské příznivce platí, že pokud se chtěli nebo chtějí dostat na stadion, musí předložit potvrzení o absolvovaném očkování. Zároveň dostali pokyn, kdy přesně se dostavit na zápas, aby se netvořily fronty a celkově se co nejvíce dodržovalo sociální distancování. Roušky a respirátory jsou povinné pouze do doby, pokud se na stadionu fanoušci pohybují. Jakmile jsou na místě, mohou je sundat.

„Mnoho lidí si myslí, že je z hlediska pandemie po všem, protože mohou jít na zápasy,“ uvedl dále zdroj The Athletic.

Kromě zápasu s Portugalskem si Maďaři ve své aréně zahrají ještě proti Francii, zatímco svůj poslední zápas ve skupině odehrají proti Německu v Mnichově. Poslední utkání na stadionu pojmenovaném po bývalém výborném útočníkovi Ferenci Puskásovi pak bude ryze mistrovské. Úřadující evropští šampioni narazí na poslední mistry světa – francouzské reprezentanty.

Ať je kompletně zaplněná Puskás Arena ze strany maďarské vlády ukvapeným krokem, či nikoliv, jisté je, že Evropa po hodně dlouhé době zažila zápas s pořádně bouřlivou atmosférou.

Tagy:
Evropa Budapešť pandemie Viktor Orbán Maďarsko stadion EURO 2020 fotbal sport fanoušci EURO 2021 Puskás Arena maďarská fotbalová reprezentace Ferenc Puskás sportovní soutěž FC Bayern München Mistrovství Evropy ve fotbale