Počty nakažených covidem dál klesají. V sobotu jich bylo o tři tisíce méně než před týdnem

Testování

Aktuální covidová statistika

V sobotu v Česku přibylo 5 982 případů koronaviru, je to nejnižší sobotní nárůst od 6. listopadu, asi o tři tisíce méně než minulý týden. Počet hospitalizovaných s nákazou klesl na 4 772. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nižší denní nárůsty se projevují i v poklesu incidenčního čísla. Na 100 000 obyvatel připadá nyní v Česku 642 případů za posledních sedm dní, předchozí den byla incidence 671. Nejvyšší je aktuálně v Libereckém kraji a na Vysočině, kde za posledních sedm dní připadá na 100 000 obyvatel shodně 789 nakažených. Naopak nejnižší incidenční číslo má dlouhodobě Karlovarský kraj, nyní tam dosahuje hodnoty 337. K dnešku incidence klesla ve všech krajích.

Přestože v Česku epidemie v posledních týdnech zpomaluje, obavy panují z šíření varianty omikron. Koronavirovou variantu omikron zaznamenalo podle Světové zdravotnické organizace na devět desítek zemí světa. Omikron se rychle šíří ve státech s vysokou úrovní imunity obyvatelstva, podle odborníků ale není jasné, zda to způsobuje schopnost viru obejít imunitu, jeho vyšší přenosnost, nebo kombinace obojího. Počet případů nákazy omikronem se v oblastech s komunitním přenosem zdvojnásobuje během 1,5 dne až tří dní, sdělila podle agentury Reuters organizace.

Stovky případů omikronu

V Česku byla zatím potvrzena asi desítka případů varianty omikron. Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) kolem epidemiologa Petra Smejkala tento týden upozornili na to, že i přes malý počet prokázaných případů se nakažlivější varianta omikron v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou spíše stovky.

Laboratoře podle průběžných údajů v sobotu prověřily na přítomnost nového koronaviru téměř 55 800 vzorků. O týden dříve provedly přes 69 600 testů. Pozitivní výsledek vyšel tuto sobotu u 26,92 procenta lidí, kteří se nechali otestovat s příznaky nemoci, před týdnem to bylo 31,12 procenta. U nejčastějších, preventivních testů bylo pozitivních 5,81 procenta vzorků, což představuje v mezitýdenním srovnání pokles o 2,5 procentního bodu. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, klesl podíl pozitivních vzorků jen mírně na 12,28 procenta.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým typem koronaviru v Česku prokazatelně nakazilo 2,4 milionu lidí, z nich 35 223 zemřelo. Vakcinace proti covidu začala v Česku na konci loňského roku. Od té doby aplikovali zdravotníci 14,88 milionu dávek, ukončené očkování má 6,57 milionu lidí. Posilujících dávek podali zdravotníci přes 1,94 milionu. V sobotu se nechalo naočkovat necelých 32 000 lidí, asi o 600 méně než před týdnem. Největší zájem byl opět o třetí posilující dávku, kterou dostalo asi 24 500 lidí. Poprvé bylo očkováno 2 500 zájemců.

Tagy: